Příčiny vypadávání řas

Dlouhé a husté řasy jako vějíře si přeje mnoho žen, proto tak vzkvétá prodej řasenek slibujících prodloužení, natočení a zhuštění řas. Bohužel, v některých případech není co zlepšovat a na čem pracovat. Když řasy vypadávají, je to vždycky problém. Znáte jeho příčinu?

Vlasy a řasy – téměř stejná písnička! Řasy rostou, vypadávají a jsou nahrazovány novými, a to v přirozeném cyklu každých šest až deset týdnů, podobně jako prameny na hlavě. Za normální se považuje ztráta jedné až pěti řas denně (1). Pakliže se jedná o větší množství, hledejte příčinu v těchto řadách (2).

Nadměrné tření

Je důležité udržovat své oční okolí čisté a zbavené nečistot (zejména pokud jde o odstranění make-upu před spaním), ale odborníci upozorňují, že nadměrný tlak a třetí této citlivé oblasti řasám neprospívá.

Špatná manipulace s maskou na spaní

Maska na spaní nesmí být na obličeji přitisknuta příliš těsně, jinak řasy trpí, mění tvar, mohou se lámat a vypadávají. Vždy používejte masky na spaní, které jsou variabilní a nastavitelné podle vašich proporcí a potřeb.

Bakteriální infekce (z prošlého make-upu)

Pokud si nedáváte pozor na data expirace u make-upu, řasenek a odličovacích prostředků, zahráváte si. Všeobecně se doporučuje po otevření vyměnit řasenku za 3–4 měsíce, oční linky za 4 měsíce (tekuté) až rok (tuhé), na spotřebování make-upu máte 6–12 měsíců. Zkrášlovadla jsou náchylná k hromadění stafylokoků a je známo, že bakteriální infekce z prošlých produktů může způsobit zánět, což má za následek ztrátu řas.

Alergické reakce

Alergie na kosmetiku, oční make-up, odstraňovač make-upu a další produkty péče o pleť jsou běžnými příčinami dermatitidy očních víček, a pokud jsou závažné, postarají se o úbytek řas. Pokud máte podezření, že vypadávání vašich „vějířů“ je způsobeno reakcí na kosmetiku nebo oční krém, přestaňte problémové produkty používat.

Blefaritida

Pokud vaše řasy svědí, obě víčka jsou zarudlá a oteklá, pravděpodobně máte blefaritidu – zánět očních víček. Ten postihuje převážně lidi západoevropského původu s růžovým tónem pleti. Při blefaritidě mohou ucpané mazové žlázy v blízkosti kořene řas vést k chronickému zánětu a dysfunkci folikulů – a tím k zastavení růstu řas a jejich vypadávání.

Poruchy štítné žlázy

Štítná žláza řídí hormony v těle a náhlé změny hormonálních hladin z hyperaktivní (hyper) nebo nedostatečně aktivní (hypo) štítné žlázy mohou vést ke ztrátě řas.

Trichotillománie

Trichotillománie je stav, kdy si člověk vytrhává řasy kvůli emočnímu stresu. Může to být i genetické, přičemž uvedené nutkavé chování obvykle začíná v pozdním dětství nebo rané pubertě a často se řeší pomocí terapie či léků.

Alopecia areata

Alopecia areata je autoimunitní onemocnění, které kromě vlasových folikulů postihuje i obočí a řasy. Tento stav je často vyvolaný silným stresem, operacemi a dalšími problémy. Postižení také mají tendenci inklinovat k jiným autoimunitním onemocněním, jako je vitiligo nebo onemocnění štítné žlázy.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6147748/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20567654/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat