Když se menstruační bolest zhoršuje s věkem

Proč se bolest při menstruaci s věkem náhle zhoršuje? Na vině je hned několik příčin, které vyžadují konzultaci s lékařem.

Menstruační bolesti se projevují křečemi v podbřišku, bolestmi hlavy, bolestmi v křížové oblasti i celkovou nevolností. První typ bolestivé menstruace se nazývá primární dysmenorea, se kterou se setkávají mladé slečny. Primární dysmenorea ztrácí na intenzitě společně s přibývajícím věkem. Bohužel je možné, že ženy naopak pociťují zhoršení menstruačních bolestí zejména ve věku 30 a 40 let, což může mít mnoho důvodů (1).

Adenomyóza

Adenomyóza se popisuje jako výskyt ložisek endometriózy ve svalovině dělohy, tj. v myometriu. Je běžnou benigní děložní abnormalitou, která může mít za následek oteklou dělohu, silnější krvácení a větší nepohodlí během menstruace (2).

Myomy

Myomy coby nezhoubné nádory vycházejí ze svalové vrstvy dělohy. Vyvíjejí se v plodném věku, obvykle kvůli vysokým hladinám estrogenu v těle. Myomy stojí za bolestmi břicha i bolestmi v dolní části zad. Mohou také způsobit silnější krvácení. Myomy se často zmenšují po menopauze, když hladina estrogenu klesá (3).

Endometrióza

O endometrióze se hovoří, když se tkáň, která vystýlá dělohu, nachází mimo ni, včetně vaječníků a vejcovodů. Tento stav opět většinou postihuje ženy v plodném věku. Endometrióza může vést k menstruačním bolestem, silnému krvácení, komplikacím s těhotenstvím, bolestem při chození na toaletu a nevolnosti (4).

Zánětlivé onemocnění pánve

Onemocnění vznikne, když se bakterie dostanou z pochvy přes ochrannou vrstvu cervikálního hlenu, jež chrání zevní ústí děložního hrdla, do dělohy, vejcovodů a vaječníků. Při zánětlivém onemocnění pánve se bolesti v podbřišku zhoršují (5).

Děložní polypy

Děložní polypy jsou benigní výrůstky, které se vyvíjejí ve vnitřních stěnách dělohy. Polypy o sobě dávají vědět ve chvíli, kdy se žena blíží menopauze. Polypy nemusejí způsobovat problémy, ale v některých případech se spojují právě se silnou menstruační bolestí (6).

Nitroděložní tělísko

Nitroděložní tělísko není třeba dlouze představovat. Je to druh antikoncepce vyrobený z mědi a plastu, jež se zavádí do dělohy. Někdy právě i tělísko způsobuje menstruační bolest, zejména během prvních několika měsíců po zavedení. Pokud se necítíte dobře a menstruační bolesti se zhoršují, kontaktujte svého gynekologa (6).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560834/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539868/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4793163/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK567777/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499959/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK55782, (6) ww.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557403/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat