Podzimní depresi lze zvládnout studenou sprchou

Ať se přihlásí ten, koho občas zachvátí podzimní melancholie! Ale kde je psáno, že se s ní nedá vůbec nic dělat? Dejte si ultra krátkou studenou sprchu, která vám do žil vlije optimismus, a navíc pomůže i s hubnutím.

„Kdo si každý den dá studenou sprchu, ten nepotřebuje lékaře.“ To říká nizozemský extrémní sportovec Wim Hof (1), který pokořil celou řadu světových rekordů týkajících se expozice chladu. Opravdu je tvrzení tohoto muže pravdivé? Vědci s ním v zásadě souhlasí.

Prospěšný výstup z komfortní zóny

Ano, venku je poměrně zima a vidina jakéhokoli otužování asi není kdovíjak lákavá. Tato procedura má ale opravdu něco do sebe! Potvrzují to poznatky studie (2) publikované v magazínu PLOS One, které sdělují, že lidé, kteří svou teplou sprchu ukončí chvilkovou závlahou ledové vody, zaznamenávají sníženou pracovní neschopnost o celých 29 procent. A to je vcelku silný důkaz, že výše jmenovaný sportovec ví, o čem mluví! Pokud ve sprchovém koutě otočíte kohoutkem do modré polohy, čekají vás i další pozitiva, která vám vykompenzují husí kůži.

Deprese? Tu neznám!

Že koupání při nízkých teplotách může utlumit i bolesti, na to lékaři upozorňují poměrně často. Teď se ale ukázalo, že tímto mokrým způsobem lze vyzrát i na špatnou náladu a depresi. Vyplývá to zase z jiného průzkumu (3), který si antidepresivní působení studené vody vysvětluje tím, že chlad zvyšuje produkci hormonů štěstí i neurotransmiteru noradrenalinu, jehož nízké hladiny vedou právě k depresím. Zkusíte to na vlastní nervy? Pokud vám mrazivé osvěžení vykouzlí úsměv na tváři, možná to stojí za pokus. Nebo vás přesvědčí spíše další motivace?

Nečekaná podpora hubnutí

Zlepšováků, které pomáhají docílit vysněných křivek, asi nikdy není dost. I vy byste rádi svou siluetu trochu zeštíhlili? Kromě vyváženého jídelníčku a pravidelného pohybu do svého fitness režimu zahrňte i studené sprchování. A to vážně! Studená voda má silný vliv na termoregulaci, čímž zvyšuje energetický výdej i rychlost spalování kalorií. Tím ke snížení tělesné hmotnosti skutečně přispívá (4). 

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Wim_Hof, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5025014/pdf/pone.0161749.pdf, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17993252/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3809630/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat