Nedostatek spánku ovlivňuje chování ve společnosti

Pokud nemáme dostatek spánku, život může být rychle velmi vyčerpávající. Máme špatnou náladu a dáváme to svým blízkým víceméně otevřeně najevo. Jenže podle nové studie má nedostatek spánku úplně jiný efekt.

Když jsme unavení, chybí nám energie. Proč bychom to měli řešit? Proč být přátelští nebo zdvořilí – nic z toho pro nás nemá smysl, protože fyzicky se cítíme dost mizerně. Často je nám zima a náš zachmuřený pohled všem ukazuje: Drž se ode mě dál. Není tedy divu, že podle nové studie ztrácíme i ochotu pomáhat...

Harmonické setkání

Spánek má podle vědců studie (1) zásadní význam pro soužití ve společnosti. Člověk, který byť jen jednu noc trpí nedostatkem spánku, proto není ochoten nabídnout pomoc druhému člověku. Podle studie za to může především deaktivace určitých oblastí v sociálně-kognitivní mozkové části, která je zase zodpovědná za prosociální chování. Stejný jev lze pozorovat také ve skupinách, ve kterých lidé společně trpěli spánkovou deprivací. Jsou také méně ochotní pomáhat druhým lidem v každodenních situacích.

Jak vypadaly testy

V testu vědci zkoumali chování 24 jedinců. Jednu noc jim umožnili dostatek spánku, další jim byl spánek odepřen nebo ho neměli dostatek. Poté museli vyplnit dotazník a sociálně-kognitivní test, během kterého jim byl současně skenován mozek pomocí funkční magnetické rezonance (1).

Účinky i na populaci

Výzkumníci se podívali na tři miliony darů komunitním organizacím po dobu několika let a zjistili, že počet byl nižší během přechodného období, kdy se tělo přizpůsobuje nedostatku času. Výsledky (1) v zásadě ukazují, že nedostatek spánku může vést k méně užitečnému chování na individuální, skupinové a národní úrovni. Ve skutečnosti to může být celospolečenský problém. Protože poruch spánku přibývá. Budoucí výzkum však ještě musí ukázat, jak moc je spánek prahem méně společenského chování.

Zdroj: (1) www.journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371%2Fjournal.pbio.3001733







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat