Když spolknete ústní vodu

Spolkli jste nedávno při čištění zubů ústní vodu? Panikařit nemusíte. Tedy pokud šlo o malé množství. V tom větším by vás mohla doslova omámit!

Ústní voda je velice šikovný vynález. Co všechno tato tekutina, která je k mání v mnoha barevných provedeních i cenových relacích, dokáže? Není toho zrovna málo. Vždyť zabraňuje překyselení a nepřímo tedy i demineralizaci zubní skloviny, přičemž ji posiluje. Také působí proti bakteriím, předchází usazování plaku, zbavuje nečistot hůře přístupná místa a v neposlední řadě také osvěžuje dech (1). Co se stane, když ji záměrně či omylem spolknete? Může se to vůbec?

Záleží na úhlu pohledu

No, vlastně může. Ale nemělo by. Tedy alespoň pokud se zaměříme na malé množství, kterým v rámci dentální hygieny kroužíte v ústech. S největší pravděpodobností se nic moc nestane, ovšem jistá rizika tu přece jen jsou. Ústní voda obsahuje fluor, o kterém je známo, že způsobuje určité žaludeční potíže, jako je kupříkladu nevolnost. Kromě něj se v ní nachází i etanol, mentol, eukalyptol, kyselina benzoová, methylsalicylát a thymol (2).

Dobrého pomálu. Jak jinak!

Pokud byste celou láhev této vody vypili, což se samozřejmě asi nestane, některé z těchto uvedených složek se postarají o ospalost a trochu omamný účinek. V krajním případě může docházet k dýchacím potížím či křečím, domnívají se odborníci, kteří nabádají k opatrnosti. A to hlavně, jde-li o děti (3). Ty by uvedený prostředek dentální hygieny měly používat pouze pod dohledem, neboť se prý snadno předávkují. To je také důvod, proč mají ústní vody uzávěr, jehož otevření vyžaduje trochu „dospělácké praxe“. Situace je tedy taková, že z nechtěného loku se svět nezboří, ovšem ve větší míře už je to jiná písnička. A dětem tuto tekutinu dát raději z dohledu! Mimochodem, znáte i jiná její využití?

Lék na akné i modřiny

Zase se vám na obličeji objevil další zpropadený pupínek? Ošetřete ho ústní vodou, která mu ukáže, zač je toho loket! Tahle pomocnice také urychluje hojení modřin, tak kdyby bylo třeba, podlitinu s ní klidně mázněte. Hodí se ale i jako nouzová náhrada deodorantu nebo čistidlo toalety. Je také univerzálním leštidlem koupelnových a kuchyňských baterií (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8997378/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8321607/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1115472/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8837976/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat