Čištění zubů hned po vypití kávy se může vymstít

Dát si kávu před, nebo až po ranním čištění zubů? I když takové rozhodnutí může vypadat jako naprostá nedůležitá banalita, v zásadě představuje rozdíl mezi bílými zdravými zuby a zabarveným chrupem s velkým množstvím kazů.

Bez kávy si mnozí svůj život absolutně nedokážou představit. Hlavně ráno! Také se s tímto voňavým elixírem probouzíte, protože vás nakopne a dodá energii? Nebo protože má celou řadu benefitů pro zdraví (1)? Tak či tak, to byste možná nevěřili, jak důležité je si konzumaci načasovat. A to hlavně pro vaše zuby!

Spěchejte pomalu

Potraviny a nápoje s vysokým podílem kyselin, k nimž káva nepochybně patří, demineralizují zuby a změkčují sklovinu. Co přesně to pro vás znamená? Pokud si po konzumaci těchto kyselin čistíte zuby kartáčkem nebo nití, můžete si chrup hodně poškodit. Sklovina totiž bývá měkčí, což zvyšuje riziko kazů a podporuje větší citlivost celé ústní dutiny (2). Kdy je tedy správný moment na absolvování dentální očisty?

Trpělivost přináší růže i hezký úsměv

Doporučuje se s čištěním zubů vyčkat alespoň 30 minut, v ještě ideálnějším případě však raději celou hodinu po vyití kávy. Jakmile si vypijete svůj šálek, vypláchněte si pusu čistou vodou a poté nedělejte vůbec nic. Sklovina zase ztvrdne, ale trvá to opravdu půl hodiny až hodinu. Pokud ji budete kartáčovat, narušíte její povrch (3). Také vás teď napadlo, že ráno rozhodně tolik času nemáte a nosit si zubní náčiní do práce není úplně nejvhodnější? Pak to bude chtít trochu pozměnit harmonogram.

Nejdřív zuby, potom kafe?

Čištění zubů ještě před kávou je ideální, a to nejen kvůli sklovině. Přes noc se na zubech usazují bakterie, které podporují tvorbu plaku. Káva jakožto tmavý nápoj může tento plak ještě více zabarvit, takže se zhorší i odstín chrupu. Chcete-li si zachovat svůj perleťový hollywoodský úsměv, první cesta bezprostředně po probuzení by neměla vést ke kávovaru, ale do koupelny (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5696634/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5799212/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2848806/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat