Chůze snižuje riziko demence

Myslíte si, že denně nachodíte 3 800 kroků? Pokud ano, máte snížené riziko demence o 25 procent. Kdybyste však zvládli 6 300 kroků, srazíte pravděpodobnost této choroby o celých 57 procent!

Obyčejná chůze má tolik výhod, že snad nejdou ani spočítat. Protože pomáhá normalizovat krevní tlak a reguluje škodlivý cholesterol, zlepšuje kardiovaskulární zdraví. Velice dobrý vliv má však i na trávení, přičemž povzbuzuje imunitu, navozuje dobrou náladu a zabraňuje osteoporóze. Některé vědecké důkazy naznačují, že podporuje i dlouhověkost, neboť omezuje pravděpodobnost celé řady chronických chorob (1). Když jsme u té prevence, už jste slyšeli o tom, že tímto jednoduchým způsobem lze předejít i mentálnímu úpadku, nebo dokonce demenci?

Co krok, to bystřejší mozek?

Že je taková procházka dobrá nejen pro tělo, ale i pro hlavu, o tom se mezi odborníky hovoří již delší dobu. Ale teprve nedávná studie (2) publikovaná v magazínu JAMA Network Open jejímu mocnému působení dala jasnější a konkrétnější obrysy. Její autoři vycházeli nejen z mnoha předešlých průzkumů, ale i vlastních výpočtů, do nichž zahrnuli přes 70 tisíc dospělých, a to ve věku od 40 do 79 let. Všichni účastníci průběžně absolvovali důkladné lékařské prohlídky, přičemž jejich každodenní fyzickou aktivitu monitorovaly speciální chytré hodinky. Po celých sedmi letech trvání pokusu a nashromáždění veškerých dat experti porovnávali návyky týkající se chůze s náchylností k demenci. Co z toho vzešlo?

Kdo nechodí, si zahrává

Finální analýza prokázala (2), že lidé, kteří denně zdolají 3800 kroků, vykazují snížené riziko uvedené choroby o 25 procent. Ti, kteří nachodí 6315 kroků, mají pravděpodobnost nižší dokonce o 57 procent. Pro jasnější představu je třeba uvést, že 6 000 kroků je něco kolem 4 kilometrů. Možná to vypadá jako neuvěřitelně dlouhá vzdálenost, ale zdání klame. Dá se to zvládnout velice snadno! Ostatně, zkuste si nasadit chytré hodinky a projít se třeba na pouhých pět minut. Uvidíte sami, že se šestitisícovému cíli přiblížíte hodně rychle.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3282085/, (2) www. jamanetwork.com/journals/jamaneurology/article-abstract/2795819







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat