Spánková deprivace vede k sobectví

Zase jste se vůbec nevyspali? Tak to asi kolegovi v práci nepomůžete s tím novým projektem, a to i když vás prosí doslova na kolenou. Nedostatek spánku vás totiž okrádá o empatii a motivaci! A také bývá postrachem charity.

Jak se obvykle cítíte po špatném nočním odpočinku? Unavení? To se dalo čekat. Jste také podráždění a podléháte stresu víc než je obvyklé? I to je zcela normální. Vyplývá to alespoň ze studie (1) publikované v magazínu Emotion Journal. Nejsou to ale jediné dobře rozpoznatelné vedlejší účinky. Nevyspání totiž nemusí ovlivňovat jenom vaši náladu, ale i osobnost. Jednáte snad kvůli němu jinak? Tak to si pište.

Jeden důkaz za všechny

Charitativní dárcovství je chvályhodná činnost, že? Jen si představte všechny ty hodné lidi, co věnují finanční příspěvky nejrůznějším organizacím, které je pak rozdávají mezi potřebné. A víte, co je zajímavé? Že zájem o charitu pravidelně klesá první týden od zahájení letního času. Proč? Američtí vědci z Kalifornské univerzity, kteří se na tento jev v rámci své studii (1) zaměřili, si to vysvětlují hodinovou ztrátou spánku. I zkrácený noční odpočinek o pouhých 60 minut podle nich stačí k tomu, aby se otupila lidská empatie a chuť pomáhat druhým.

Když nespím, ostatní mne nezajímají!

Existuje stále více studií, a to včetně této, v nichž se účinky spánkových deficitů prokazatelně netýkají pouze jednotlivců, ale i široké veřejnosti. Pokud spíte málo nebo špatně, neškodí to jen vašemu zdraví, poškozuje to i blaho celého sociálního okruhu,“ domnívá se spoluautorka výše zmíněné studie (1), kterou je americká neuropsycholožka Eti Ben Simon. Vážně jsme kvůli kratší době strávené v pyžamu sobečtější?

Něco jako zákon akce a reakce?

Prý ano, nepochybují vědci (2). Možným vysvětlením je podle nich to, že nevyspání má špatný dopad na určité části mozku, které ovlivňují naši chápavost k potřebám ostatních lidí. Také má prý co dělat s celkovou frustrací, přičemž nás připravuje o motivaci. A to zřejmě ke všemu. Takže ano, spánková deprivace skutečně trochu mění osobnost, dejte si na ni tedy pozor.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22309720/news.berkeley.edu/2022/08/23/sleepless-and-selfish-lack-of-sleep-makes-us-less-generous/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547676/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat