Důležité zdravotní prohlídky pro ženy po třicítce

Je vám přes třicet a elánu máte na rozdávání. Ovšem pořád to neznamená, že svému zdraví nemusíte věnovat žádnou pozornost. Naopak! Je čas vyrazit k obvodnímu lékaři, na kožní i gynekologii!

Mládí je pryč a do důchodu daleko. I takhle se někdy popisuje střední věk, nad nímž mnozí začínají přemýšlet po třicátých narozeninách. I vy jste už na dortu sfoukla tři desítky svíček? I když se cítíte skvěle a nemáte žádné potíže, přesto byste se měla vypravit k lékaři. Jde tu hlavně o prevenci, v jejímž zájmu se ženám po třicítce doporučují tyto kontroly (1).

Cholesterol je prevít!

Včasné odhalení kteréhokoli zdravotního problému poskytuje nejen více možností léčby, ale i větší šance na uzdravení. Jak to máte třeba s cholesterolem? Otázka je to vcelku důležitá. Jinak než krevním testem se jeho zvýšená hladina zjistit nedá. Na základě výsledku se pak dá určit, zda vám náhodou nehrozí srdeční infarkt nebo mrtvice. Mimochodem, i hodně nízká hodnota cholesterolu může být značně problematická, neboť narušuje celou řadu tělesných procesů. Kontrolní test tedy poukáže na případné komplikace.

Čas vyrazit na kožní

Milujete léto i opalování? O důvod víc, proč si nechat překontrolovat pihy a mateřská znaménka. „Lidé starší 30 let by si měli dát pozor na rakovinu kůže a potenciálně smrtelné melanomy,“ upozorňuje australská dermatoložka Emma Glassenbury. Podle ní na rýsující se problém poukazují jakékoli neobvyklosti, jako jsou například skvrny nebo změny tvaru či barvy pih.

I děložní čípek musí být pod dohledem

Dalším klíčovým vyšetřením je cervikální screeningový test, který se zaměřuje na virus HPV. Ten způsobuje téměř všechny druhy rakoviny děložního čípku, proto jeho možný výskyt musí být monitorován. Toto preventivní vyšetření bývá hrazeno z prostředků veřejného zdravotního pojištění, a to jednou za rok. Využijte toho, v sázce je toho opravdu hodně. Ze statistik vyplývá, že na rakovinu děložního čípku v Česku každoročně zemře 400 žen. Jde o nejčastější nádorové onemocnění.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6882019/ - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat