Pádné důvody vydat se na večerní procházku

Jít se po večeři alespoň na chvilku projít? To určitě zkuste. Zlepšíte si tím totiž trávení a imunitu, přičemž omezíte pravděpodobnost diabetu. A navíc se pak krásně vyspíte!

Na konci vyčerpávajícího dne by sebou většina lidí nejraději praštila na gauč, přikryla se huňatou dekou a zapnula si televizi. I když je to pochopitelné, úplně nejlepší strategie to prý není. Dle odborných doporučení (1) bychom místo toho měli vyrazit na večerní procházku. Zde jsou důvody, proč nad tím alespoň popřemýšlet!

Lepší trávení večeře

Pokud bojujete s trávicími obtížemi, mohlo by vám pomoci jít se po večeři projít. A ne, není nutné zdolávat několik kilometrů, bohatě stačí i kratší vzdálenost. Aktivujete tím trávicí systém, čímž se těmto komplikacím s největší pravděpodobností vyhnete. Navíc zřejmě upravíte i velikost konzumované porce (1). Koneckonců, kdo by se přejídal, když ví, že ho čeká ještě výšlap?

Podpora imunity 

Tak jistě, přes den není čas, což procházku logicky vylučuje. Večer, když je o něco volněji, to ale bývá jiné kafe! Proč toho tedy nevyužít. Studie (2) amerických vědců z Harvardské univerzity prokázala, že lidé, kteří se procházejí alespoň 20 minut denně, vykazují o 43 procent nižší nemocnost. Je to dáno tím, že chůze rozproudí krevní oběh a umožní tak bílým krvinkám, které bojují s infekcemi, rychlejší cirkulaci, na základě čehož fungují efektivněji.

Záruka ideální hladiny krevního cukru

Špacír po jídle zreguluje hladinu krevního cukru, čímž omezí i pravděpodobnost rozvoje diabetu. Naše svaly jsou největšími tělesnými uživateli glukózy. Čím více jimi pohybujeme, tím více se z krevního oběhu glukóza odstraňuje (1). 

Kvalitnější spánek a sladké sny. To chcete!

Již mnoho na sobě nezávislých výzkumů prokázalo, že klidnější a nepříliš náročná večerní aktivita má významný vliv na kvalitu spánku, a to u všech věkových kategorií (3). Že byste konečně nalezli způsob, díky kterému snadněji usnete a vyspíte se takzvaně do růžova? Za pokus to stojí, nemyslíte?

Zdroje: (1) www.vichealth.vic.gov.au/-/media/ResourceCentre/PublicationsandResources/Physical-activity/VH_Benefits-of-Walking-Summary_final.pdf, (2) www.health.harvard.edu/staying-healthy/5-surprising-benefits-of-walking?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30374942/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30374942/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:44
139 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:42

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat