Práce na směny zvyšuje riziko mrtvice

Práce na směny bývá náročná a neobejde se bez zdravotních rizik. Co všechno hrozí a jak ji snáší konkrétně srdce?

Práce na směny, kterou nezisková charitativní organizace National Sleep Foundation definuje (1) jako jakoukoli práci, jež se vyskytuje během večerů, přes noc, střídavých směn nebo dokonce v časných ranních hodinách, má svá negativa. Podle lékařů přispívá k výskytu žaludečních vředů, depresím, obezitě a vysokému krevního tlaku spolu s problémy se spánkem. Odlišný spánkový cyklus také zvyšuje riziko cukrovky, a dokonce i mrtvice, jak ukazuje nejen jedna americká studie publikovaná v odborném časopise Neurobiology of Sleep and Circadian Rhythms (2).

Dvanáctky v nestandardní čas

Práce na směny ovlivňuje vnitřní tělesné hodiny a to má na zdraví velký vliv. Když jsou naše vnitřní tělesné hodiny správně synchronizovány, koordinují všechny biologické procesy tak, aby tělo optimálně fungovalo. V důsledku práce na směny však dochází k negativním změnám ve fyziologii, biochemických procesech a chování organismu (1).

Návrat k normálu ve skutečnosti nehrozí

Předchozí studie (2) zjistila, že „rotující“ pracovníci vykazují vyšší riziko mrtvice, přičemž se nedá tvrdit, které pohlaví je na tom hůře. Pomůže, když si noční střihnete jen občas?

„To, co se již ukázalo v epidemiologických studiích, je, že většina lidí pracuje na směny pouze po dobu pěti až osmi dní a pak se zase vrátí k normálnímu pracovnímu rozvrhu. Chtěli jsme zjistit, zda pauzy mezi jednotlivými směnami stačí k tomu, aby se s nimi tělo vyrovnalo,“ nechal se slyšet autor studie David Earnest. Špatnou zprávou je, že cykly bdění a spánku u subjektů pracujících na směny se nikdy skutečně nevrátily k normálu, a to ani po následné změně v pravidelném rozvrhu.

Jak se z toho nezbláznit?

Je zajímavé, že vědci také pozorovali (2) hladinu zánětlivých mediátorů ve střevech u těch, kdo jednou žijí ve dne a podruhé v noci. A ano, „směnaři“ kromě mrtvic mají pravděpodobněji našlápnuto i k zánětům. Proto by měli zlepšit péči o své vnitřní tělesné hodiny tím, že se budou snažit co nejvíce udržovat ve fyzické kondici a pravidelně dodržovat rozvrh času bdění, spánku a jídla. Zároveň se jim doporučuje strava s nižším obsahem tuku, jež nezpůsobuje záněty a také nemění načasování cirkadiánních rytmů.

Zdroje: (1) www.sleepfoundation.org/shift-work-disorder, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6779516/ vitalrecord.tamhsc.edu







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat