Opakovaně použitelné kontaktní čočky mohou způsobit slepotu

Používáte kontaktní čočky? Pokud ano, zaměřte se raději na jednorázové. Ukázalo se totiž, že ty opakovaně použitelné zvyšují pravděpodobnost vzácné infekce rohovky, která způsobuje naprostou ztrátu zraku.

Kontaktní čočky (1) existují již od konce 19. století. Ty vůbec první se vyráběly ze skla, což je ve srovnání s dnešními ultratenkými a poddajnými modely jen těžko představitelné. Asi každý ví, že tato zdravotní pomůcka slouží ke korekci optických vad. Málokdo by však věřil tomu, že kontaktní čočky mohou o zrak paradoxně připravit. Tedy alespoň tak to říkají vědci. Je tedy čas vrátit se zase ke starým dobrým brýlím?

Správný výběr je zásadní

Tak samozřejmě, nejsou čočky jako čočky. Velký stín pochybností a strachu teď padá na ty opakovaně použitelné, které podle jistého výzkumu (2) publikovaného v magazínu Journal of Ophthalmology zvyšují riziko vzácné infekce, jež způsobuje slepotu. "Toto onemocnění se nazývá akantamébová keratitida a může vést ke katastrofickým důsledkům. V posledních letech zaznamenáváme jeho nárůst, a to zejména v Evropě,“ připouští hlavní autor studie (2), kterým je britský oftalmolog John Dart. Právě on se svým odborným týmem dlouhodobě sledoval 200 pacientů oční kliniky, přičemž zjistil, že ti, kteří nosí opakovaně použitelné kontaktní čočky, mají pravděpodobnost akantamébové keratitidy bezmála čtyřikrát vyšší.

Jednorázovky jako prevence?

„Odhadujeme, že 30 až 62 procentům očních infekcí se dá skutečně jednoduše předejít, a to jen díky výměně opakovaně použitelných čoček za ty jednorázové,“ upozorňuje výše jmenovaný lékař. „Čočky jsou obecně velice nebezpečné, ovšem o jejich rizicích se hovoří minimálně. Vzhledem k faktu, že je nosí přibližně 300 milionů lidí po celém světě, by se povědomost a informovanost měla hodně změnit,“ dodává oftalmolog John Dart s tím, že i když je akantamébová keratitida vzácná, může postihnout až polovinu uživatelů čoček, u kterých po infekci rohovky může dojít ke ztrátě zraku.

Zdroje: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Contact_lens, (2) www.secure.jbs.elsevierhealth.com/action/cookieAbsent?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat