Kolagenové doplňky stravy uleví bolavým kloubům

Kdo chce vráskám zatnout tipec, ten by měl užívat kolagen. Jenže on nepůsobí jenom proti stárnutí! Podporuje totiž i hubnutí a budování svalové hmoty. Zároveň snižuje bolestivost kloubů a předchází srdečním chorobám.

Kolagenové doplňky stravy jsou už nějaký ten pátek kosmetickým svatým grálem. K dostání jsou jako tablety, gelové kapsle i prášek, které se rozpouštějí ve vodě či v libovolném nápoji. Bývají ochucené i neochucené, hydrolyzované i bioaktivní – nabídka je skutečně široká. Bez ohledu na konkrétní zpracování poskytují pokožce dokonalou péči, neboť působí jako její výplň i opora, přičemž zbavují vrásek, zachovávají pružnost a podporují regeneraci i hydrataci (1). Jenže mají i jiné vedlejší účinky, jen se o nich hovoří o poznání méně. Co všechno tedy kupovaný kolagen dělá a umí?

Úleva při bolavých kloubech

Kolagen snižuje bolest kloubů, což je informace zejména pro pacienty postižené revmatoidní artritidou. Právě těm se také doplňky stravy s jeho obsahem doporučují! Podílejí se na opravě šlach a chrupavek, ulevují při bolestivých stavech a zlepšují kloubní mobilitu (2).

Budování svalové hmoty jde jako po másle

A máme tu další výhodu, kterou ocení zase sportovci. Vzhledem k tomu, že je kolagen druh bílkoviny, hraje důležitou roli při budování svalové hmoty. Dle názoru expertů předchází i jejím ztrátám, a to hlavně vlivem stárnutí a menopauzy (2).

Dietní pomocník, který usnadňuje hubnutí

Už vás nebaví zkoušet všechny možné i nemožné diety? Redukci váhy ještě nevzdávejte. S nárůstem svalové hmoty výše zmíněné přípravky také stimulují činnost metabolismu a prodlužují pocity sytosti. Mohou být tedy báječnou součástí redukčních režimů (2).

Snížené riziko srdečních chorob

O tom, že se kolagen v těle vyskytuje přirozeně, ovšem s přibývajícím věkem jeho produkce klesá, jste jistě slyšeli. Jeho úbytek pak zasahuje i pojivové tkáně a tepny, což může mít na srdce negativní vliv. Pokud ale navýšíte jeho množství prostřednictvím doplňků, kondici cév a tepen tak můžete vylepšit, což se pochopitelně dotkne i kardiovaskulárního systému a prevence srdečních chorob (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835901/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8521576/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat