Zdravá játra nesmí alkohol

Pokud užíváte nějaké léky, nepohrdnete sklenkou alkoholu, kouříte nebo trpíte autoimunitní poruchou, vaše játra nemusejí být v dobrém stavu. Chcete ho zlepšit? Můžete, chce to jen pár změn!

Je to orgán životně tak důležitý, že bez něj zkrátka nelze žít. Co tedy můžeme a měli bychom udělat pro to, aby naše játra byla v té nejlepší kondici?

Neberme je jako samozřejmost

Játra zastávají mnoho funkcí a těžko říct, která z nich je nejdůležitější. V popisu své každodenní práce mají čištění krve, odstraňování odpadních látek a metabolizaci tuků, cukrů i proteinů. U toho produkují žluč, přispívají k tvorbě hormonů a ukládají železo. Pod palcem a svým bedlivým dohledem mají i bílkoviny krevní plazmy, přičemž slouží jako zásobárna energie (1). Co s nimi může být v nepořádku?

Metla lidstva jako častý problém

Játra jsou sice spolehlivou čističkou, ale čas od času i ony potřebují vyčistit. Strůjcem jejich nejčastějšího poškození bývá přetížení toxiny, se kterými už si zkrátka neví rady. Samotné toxiny pak pocházejí z nevhodné stravy, konzumace alkoholu, užívání léků i životního prostředí. Činnost tohoto orgánu zhoršují i viry, autoimunitní poruchy a vzácné dědičné stavy (2). Jak játrům ukázat, že nám na nich záleží?

Méně alkoholu, lepší strava

První standardní radou a skvělým výchozím bodem bývá omezení alkoholických nápojů. Jejich příliš častá konzumace játrům nesmírně ubližuje, což vede kupříkladu z cirhóze. Čeho bychom naopak měli přijímat víc, to jsou prospěšné tuky, které lze získat třeba z tučných ryb. Obvykle se doporučuje, abychom si lososa, makrelu, sardinky či tuňáka naservírovali alespoň dvakrát týdně, neboť jejich vyšší podíl omega-3 mastných kyselin má na kondicí jater velice dobrý vliv (3).

Pokud si na tuto mořskou stravu příliš nepotrpíte, můžete zmíněné kyseliny čerpat třeba z konopných, chia nebo lněných semínek. Do jídelníčku vpusťte i nutriční rozmanitost v podobě pestrobarevných druhů zeleniny, luštěnin a ořechů. I za to tohle vám játra poděkují! A když se navíc vzdáte i kouření a zpracovaných potravin, budou doslova plesat blahem (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535438/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526106/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5513682/ 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat