Zdravá játra nesmí alkohol

Pokud užíváte nějaké léky, nepohrdnete sklenkou alkoholu, kouříte nebo trpíte autoimunitní poruchou, vaše játra nemusejí být v dobrém stavu. Chcete ho zlepšit? Můžete, chce to jen pár změn!

Je to orgán životně tak důležitý, že bez něj zkrátka nelze žít. Co tedy můžeme a měli bychom udělat pro to, aby naše játra byla v té nejlepší kondici?

Neberme je jako samozřejmost

Játra zastávají mnoho funkcí a těžko říct, která z nich je nejdůležitější. V popisu své každodenní práce mají čištění krve, odstraňování odpadních látek a metabolizaci tuků, cukrů i proteinů. U toho produkují žluč, přispívají k tvorbě hormonů a ukládají železo. Pod palcem a svým bedlivým dohledem mají i bílkoviny krevní plazmy, přičemž slouží jako zásobárna energie (1). Co s nimi může být v nepořádku?

Metla lidstva jako častý problém

Játra jsou sice spolehlivou čističkou, ale čas od času i ony potřebují vyčistit. Strůjcem jejich nejčastějšího poškození bývá přetížení toxiny, se kterými už si zkrátka neví rady. Samotné toxiny pak pocházejí z nevhodné stravy, konzumace alkoholu, užívání léků i životního prostředí. Činnost tohoto orgánu zhoršují i viry, autoimunitní poruchy a vzácné dědičné stavy (2). Jak játrům ukázat, že nám na nich záleží?

Méně alkoholu, lepší strava

První standardní radou a skvělým výchozím bodem bývá omezení alkoholických nápojů. Jejich příliš častá konzumace játrům nesmírně ubližuje, což vede kupříkladu z cirhóze. Čeho bychom naopak měli přijímat víc, to jsou prospěšné tuky, které lze získat třeba z tučných ryb. Obvykle se doporučuje, abychom si lososa, makrelu, sardinky či tuňáka naservírovali alespoň dvakrát týdně, neboť jejich vyšší podíl omega-3 mastných kyselin má na kondicí jater velice dobrý vliv (3).

Pokud si na tuto mořskou stravu příliš nepotrpíte, můžete zmíněné kyseliny čerpat třeba z konopných, chia nebo lněných semínek. Do jídelníčku vpusťte i nutriční rozmanitost v podobě pestrobarevných druhů zeleniny, luštěnin a ořechů. I za to tohle vám játra poděkují! A když se navíc vzdáte i kouření a zpracovaných potravin, budou doslova plesat blahem (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535438/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526106/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5513682/ 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat