Naše oči umí mluvit o zdraví těla

Diabetes, vysoký cholesterol nebo arteriální hypertenze. Že vám tuto diagnózu potvrdí jenom lékař? Omyl. Na tyto komplikace vás mohou upozornit i vaše oči. Jaké jejich signály lze vnímat jako poslední varování?

Chcete mít lepší přehled o svém zdraví, celkové kondici i riziku hrozících chorob? Podívejte se do zrcadla. Oči jsou nejen oknem do duše, ale i celkem spolehlivým indikátorem toho, co se děje uvnitř vašeho těla. Na určité rýsující se komplikace vás dokonce dokážou upozornit dříve, než jsou zjevné kdekoli jinde. Jak se v jejich řeči naučit číst?

Šedý zákal

Šedý zákal neboli katarakta je poměrně časté onemocnění, při kterém dochází k zakalení čiré oční čočky, což vede k její snížené průhlednosti. Ačkoli tento zákal vzniká v důsledku přirozeného stárnutí a kumulativního vystavení slunečnímu záření, dle názoru některých odborníků s ním souvisí i nadměrná konzumace alkoholu a dlouhodobé užívání kortikosteroidů (1).

Diabetes

Pokud člověk vidí poněkud rozmazaně a má velký problém zaostřit, může to být známka cukrovky. Je to dáno tím, že diabetes způsobuje poškození krevních cév, což je změna, která je na očích jasně patrná a nepřehlédnutelná (2).

Arteriální hypertenze

Jsou žilky ve vašich očích popraskané? Berte to jako alarm, který vás nabádá k návštěvě lékaře, po němž byste měli žádat kontrolní přeměření tlaku. Pravděpodobně ho budete mít vysoký, což zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Potvrzuje to i jistý výzkum, jehož poznatky naznačují, že podle žilek v sítnici lze předpovídat pravděpodobnost předčasného úmrtí na srdeční choroby (3).

Vysoký cholesterol

Je to možná k nevíře, ale i na abnormální výši škodlivého cholesterolu vás může zrak upozornit. Zbystřit byste měli v okamžiku, kdy se vám okolo okrajů rohovky začne tvořit bílý, šedý nebo žlutý prstenec. Právě on se vytváří z tukových usazenin, proto na tuto cholesterolovou patálii ukazuje (4). I v tomto případě je tedy nutná konzultace s odborníkem, tak ji raději zbytečně neodkládejte. Na prodlevy vážně není čas!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539699/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551501/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6156553/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5586853/






Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat