Vypoťte vánoční stres v sauně

Jste nervózní a přetažení? Pro dobrou náladu a ztracenou energii se můžete vydat do sauny. V ní vás čeká i poctivý detox. A spolu s ním také vzpruha mozkových funkcí! Tak na co ještě čekáte?

Máte všeho nad hlavu a nevíte, kam dřív skočit. Všechno to vymýšlení dárků pro své blízké a jejich následné balení, zdobení stromečku a nákupy nezbytných potravin na cukroví a další sváteční laskominy. K tomu pracovní shon a zajištění běžného chodu domácnosti. No komu by nehaprovaly nervy! Víte, co? Dejte si pauzu a skočte do sauny. Tam se nahromaděný stres doslova rozpustí a vaše psychika bude „jako nová“.

Vypněte. Každá minuta dobrá!

Snížení stresu a navození harmonického stavu mysli. To je výhoda sauny číslo jedna, která se také nejčastěji udává. Pobyt v této horké místnosti ale nepřináší jen dobrý pocit. Už po poměrně krátké chvilce můžete registrovat i vítanou úlevu od kloubních i svalových bolestí. Je to proto, že vlivem tepla se rozšíří cévy, což zlepší krevní oběh a uvolní tak napětí v celém těle. Pravidelné návštěvy této procedury se právě z těchto důvodů doporučují lidem s revmatoidní artritidou, stejně jako těm, kteří si stěžují na problémy se zády (1). Není to náhodou i váš případ? Buď jak buď, těšit se můžete i na pořádný detox.

Sbohem, toxiny!

Z nahromaděných toxinů nikdy nevzejde nic dobrého. Omezují totiž činnost orgánů a zvyšují riziko chronických i jiných nemocí, přičemž oslabují imunitu a znesnadňují hubnutí. Ale nemusíte čekat, až si vás tímto způsobem podají! Z organismu je vyženete právě saunováním, na což poukazuje výzkum (2) zveřejněný v magazínu Temperature. Podle něj k tomu hloubkovému úklidu dopomáhá pocení, kterému se tu samozřejmě nevyhnete. A je tu ještě další zajímavý vedlejší účinek, který vás možná hodně překvapí.

Mozek si doslova libuje

Saunování je dobré i pro hlavu. A jak! Ve vědecké sféře se totiž dává do souvislosti s nižším rizikem demence a Alzheimerovy choroby (3). Sauna také prokazatelně zkvalitňuje spánek a dle některých odborných názorů může trochu přispět i k hubnutí (1). Takový léčivý relax si teď přece zasloužíte, ne? Tak hurá do tepla!

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30077204/,  (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6773238/#T0004, (3) https://www.finnleo.com/saunas-101/health-and-wellness/library/20-year-sauna-study-by-dr.-jari-laukkanen-sauna-bathing-is-inversely-associated-with-dementia-and-alzheimers-disease-in-middle-aged-finnish-men







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat