Tmavé kruhy pod očima vítězí především v zimním období

Výskyt tmavých kruhů pod očima je poměrně běžný jev, obzvláště s příchodem zimy.

Ovšem tmavé kruhy pod očima (často doprovázené váčky) mohou vyvolávat nežádoucí komentáře o tom, jak unaveně vypadáte. A to opravdu nikomu na náladě nepřidá. Často se pak snažíte udělat možné i nemožné, abyste je alespoň částečně zamaskovali, což se mnohdy ani přes veškeré úsilí nedaří. Takže co s tím? A co to vlastně způsobuje? Je možné místo maskování odhalit samotnou příčinu? Ve skutečnosti existuje mnoho důvodů, proč se vám tvoří tmavé kruhy pod očima, a není to nutně vždy z nedostatku spánku.

Výskyt tmavých kruhů pod očima

Ačkoli je tento jev běžný a může v podstatě postihnout kohokoli, nejčastější výskyt je u:

Osob zralého a staršího věku

Osob s genetickou predispozicí k tomuto stavu (periorbitální hyperpigmentace)

Osob s tmavším odstínem pleti, kteří jsou náchylnější k hyperpigmentaci v okolí očí

Nejznámější příčinou se může zdát únava, ovšem ve skutečnosti existuje celá řada důvodů, proč máte kruhy pod očima. Naštěstí: Ve většině případů není třeba se výrazně znepokojovat a není zapotřebí ani lékařské péče.

Neustále je na nás vyvíjen velký tlak, abychom vypadali za všech okolností dokonale. To pak s sebou přináší démonizování jinak zcela běžných jevů. A kruhy pod očima k nim patří. Pokud se však vzhledem svých očí velmi trápíte a opravdu chcete přijít na to, jak to změnit, pojďme se na celou problematiku podívat důkladněji.

Únava

Nekvalitní spánek, extrémní únava nebo už jen to, že zůstanete vzhůru několik hodin po vašem obvyklém čase, kdy jdete do postele, mohou způsobit, že ráno vstanete s kruhy pod očima. Nedostatek spánku navíc může způsobit, že vaše pokožka bude matná a bledší, tudíž okolí vašich očí bude vypadat o to tmavší. Díky průhlednější barvě pokožky se mohou navíc objevovat i drobné cévky pod vaší kůží. Nedostatek spánku může rovněž způsobit větší nahromadění tekutiny pod očima, což způsobí, že budou vypadat oteklé. Tmavé kruhy, které pak vidíte, mohou být ve skutečnosti stíny vržené nafouknutými víčky.

 

Stáří

Přirozené stárnutí je další běžnou příčinou tmavých kruhů pod očima. Se stárnutím se vaše pokožka ztenčuje. Může dojít k úbytku tuku a kolagenu, který udržuje elasticitu pokožky. Jakmile k tomu dojde, tmavé krevní cévky pod vaší kůží se stanou viditelnějšími, což způsobí, že oblast pod očima ztmavne.

Namáhání očí

Zírání do televizoru nebo obrazovky počítače může způsobit únavu očí a zbytnění jinak drobných cévek v očním okolí, tudíž vaše oční okolí může opět změnit barvu na tmavší odstín.

Alergie

Alergické reakce a suchost očí rovněž způsobují tmavé kruhy pod očima. V případě alergické reakce vaše tělo uvolňuje histamin, aby eliminovalo dráždivé látky. To pak může zapříčinit svědění, zarudnutí a otékání očního okolí. Histamin rovněž způsobuje rozšiřování cév, které se pak stávají viditelnějšími pod vaší kůží.

Dehydratace

Dehydratace je velice častou příčinou tmavých kruhů pod očima. Pokud není vaše tělo dostatečně hydratované, pokožka pod očima začíná vypadat mdle a vaše oči pak vypadají propadlé.

Přeexponování slunce

Vystavení slunci může způsobit, že vaše tělo produkuje nadbytek melaninu, pigmentu, který dodává vaší kůži tmavší barvu. Příliš mnoho slunce může způsobit ztmavnutí očního okolí.

Genetika

Rodinná anamnéza rovněž hraje roli ve tvorbě tmavých kruhů pod očima. Může se jednat o dědičnou vlastnost, kterou lze pozorovat již v raném dětství. V průběhu vývoje dítěte mohou tmavé kruhy okolo očí zesvětlovat nebo naopak tmavnout. Predispozice k dalším nemocem jako je například onemocnění štítné žlázy mohou rovněž vést k tmavým kruhům pod očima.

Anémie

Anémie je stav, kdy je hladina červených krvinek v těle nižší než obvykle. Pokud trpíte anémií, můžete si povšimnout, že vaše pokožka vypadá bledší než obvykle. Krevní testy u lékaře mohou pomoci odhalit například hladinu železa.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4924417/ - celý článek






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat