Kdy kvůli duševnímu zdraví opustit práci

V práci už to není, co to bývalo? Al vy se stále nemůžete rozhodnout, zda je čas ji opustit, abyste ochránili své duševní zdraví? Máme pro vás návod, jak poznat, kdy je ten správný čas odejít.

Všichni máme dny, kdy na nás všechno v práci padá (obvykle se to spraví sklenkou s přáteli), ale když se ten pocit začne objevovat častěji, může být pěkně zdrcující. Ale jak poznáte, že je čas odejít, abyste ochránili své duševní zdraví?

Je samozřejmé, že ochrana duševního zdraví při práci je nesmírně důležitá. Nejen, že trávíme velkou část času v práci, ale emocionální dopad našeho pracovního života si může vybrat svou daň i v našem osobním životě. A to je důvod, proč je důležité vědět, kdy je čas dát výpověď, aby bylo vaše duševní zdraví na prvním místě.

To však neznamená, že rozhodnutí opustit práci z důvodů duševního zdraví je snadné. Umět odhadnout dopad, který má zaměstnání na vaše duševní zdraví, může být obtížné a představa opustit stabilní zaměstnání – zvláště pokud už nemáte nic jiného – může být opravdu děsivá.

Jak tedy poznáte, že je správné opustit svou práci, abyste ochránili své duševní zdraví a pohodu? 

Jasně jste sdělili své potřeby a nic se nezměnilo 

Pokud vaše potřeby v práci nejsou naplňovány – možná nedostáváte adekvátní zpětnou vazbu nebo se cítíte nedoceněni – pak je zřejmým prvním krokem vyjádřit své obavy. Pokud jste je však vyjádřili, ale nestalo se nic pro jejich nápravu, pak by mohlo být vaší nejlepší volbou jít dál. Žádné peníze, přizpůsobení se vizi, jóga pro zaměstnance nebo obědy zdarma nemohou kompenzovat nefunkční a otravné vztahy v práci. 

Prožíváte chronický stres

Je normální, že v práci zažíváte určitý stres, ale pokud se cítíte vystresovaní neustále, může to být znakem, že se věci musí změnit. Tento druh chronického stresu vás může nejen vystavit riziku syndromu vyhoření a vybrat si daň na vašem duševním zdraví, ale může také ovlivnit vaše fyzické zdraví.

Známky chronického stresu zahrnují nedostatek soustředění, změny v paměti, únava mysli a těla, emotivnější reakce, zanedbávání základních potřeb, jako je sprchování, cvičení nebo konzumace jídla, nebo impulzivní jednání.

Bojíte se chodit do práce

Snad nejzřejmějším důvodem, proč kvůli svému duševnímu zdraví opustit svou práci, je, když samotná myšlenka jít do práce ve vás vyvolá pocit úzkosti, rozrušení nebo sklíčenosti. To, co děláte, kde to děláte a jak to děláte, by vám obecně mělo dávat smysl. Sem tam můžete mít pár špatných dní, ale smysl, který získáte z toho, co děláte, musí ty špatné dny převážit.

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat