Banán je tou nejlepší noční svačinou

Už jste vyzkoušeli všechno možné i nemožné, a to od večerních rituálů, uklidňujících koupelí, meditací i bylinek. Zdá se to marné, stále nemůžete klidně usnout. Na seznamu přírodních léků proti nespavosti vám však chybí oblíbené žluté ovoce – banán!

Lidé si jej dopřávají většinou hned ráno, neboť banán patří k jednomu z energeticky nejvydatnějších kousků ovoce a současně s tím obsahuje i poměrně vysoké množství cukru. Jenže tenhle malý detail mu člověk i rád odpustí, zvlášť když ví, že tropické ovoce ve žluté slupce má spoustu kvalit, přičemž své úkoly plní od rána až do večera. Tohle je vědou podložený důvod, proč si jeden kousek dopřát těsně před tím, než ulehnete do peřin.

Proti bakteriím i úzkosti

Banány jsou silným zdrojem prebiotik. Tato rostlinná vláknina vyživuje zdravé bakterie ve střevě a podporuje vše od lepšího zdraví trávicího traktu po zlepšenou funkci mozku. Podle výzkumu z roku 2017 zveřejněného v odborném časopise Frontiers in Behavioral Neuroscience banány dokonce přirozeně potlačují stres (1). Bylo také prokázáno, že diety bohaté na prebiotika mohou pomoci udržet příznaky, jako jsou žaludeční problémy, na uzdě ve stresujících obdobích (řekněme během akademických zkoušek nebo náročného projektu v práci), zároveň ulevují od příznaků Crohnovy choroby (2). Nelze nezmínit i to, že probiotické kultury mají antimikrobiální účinky (3). A to pořád není všechno.

Aktivace spánkového hormonu

Jelikož probiotika snižují stres, zlepšují kvalitu spánku a podporují klidný spánkový cyklus. Některé živiny obsažené v banánech také pracují na přípravě těla na hluboký, regenerační spánek. Celý proces řídí převážně tryptofan, aminokyselina, kterou lidské tělo potřebuje k výrobě melatoninu, hormonu, jež pomáhá v usínání – a v banánech je ho spousta (4).

Z různých výzkumů pak vyplývá, že potraviny obsahující tryptofan zlepšují téměř všechna měřítka kvality spánku (4). Mezi účinné položky pro navození noční relaxace ovšem patří i vitamin B6, který se taktéž nachází v banánech. Ten pomáhá tryptofanu produkovat spánkový hormon melatonin. V kombinaci s tím, že asi 10 procent denní potřeby hořčíku, minerálu spojovaného s relaxací a uvolněním (5), je k dispozici v banánu, jeden šťavnatý, tropický kus před spaním je nanejvýš žádoucí.

Zdroje: (1) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnbeh.2016.00240/full, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6463098/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8954736/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32230944/, (5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3703169/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat