Při nachlazení máme sklony k depresím

Může nachlazení ovlivnit vaše duševní zdraví a způsobit vám deprese?

Zdá se, jako by momentálně byli všichni onemocní. Od kašle a bolestí v krku až po běžnou rýmu – je těžké najít někoho, kdo by ještě odolával rozmarům počasí.  Ale cítit se pod psa a muset zrušit své plány není jediným důvodem, proč může být nachlazení nebo chřipka tak otravná. Pro ty, kteří bojují se svým duševním zdravím, může mít nemoc také škodlivý dopad na jejich mysl.

Ale proč tomu tak je? Souvisí to jen s narušeným spánkem, který mnozí lidé zažívají, když jsou nemocní, nebo je v tom něco víc? A pokud ano, existuje způsob, jak tomu zabránit nebo ho zvládnout?

Tělo a duše jedno jest

Naše fyzické a duševní zdraví jsou vzájemně propojeny, což znamená, že když jsme na tom špatně, může to ovlivnit naši mysl i tělo. Některé viry – jako chřipka – spouštějí náš imunitní systém k produkci zánětlivých proteinů, které pomáhají bojovat s infekcí. Mohou však zvýšit riziko únavy, špatnou koncentraci, a dokonce způsobit, že pociťujete špatnou náladu a pociťujete větší úzkost.

Zůstat doma, odpočívat a vyhýbat se sociálnímu kontaktu, když jste nemocní, ve vás může také způsobit pocit úzkost, podrážděnost a deprese.

Deprese pomáhá i škodí

Tímto způsobem, zatímco zánětlivé proteiny produkované imunitní reakcí vašeho těla si mohou fyzicky vybrat svou daň na vašem duševním zdraví, způsob, jakým se chováme, když jsme nemocní – izolujeme se od ostatních, možná příliš pobýváme na sociálních sítích – může také přispět k poklesu duševního zdraví, který zažívá mnoho z nás.  

Dává to velký smysl – zvláště když si uvědomíte, že na druhou stranu špatné duševní zdraví může ve skutečnosti oslabit váš imunitní systém a učinit vás zranitelnějšími vůči nemocem. 

Když jsme ve stresu, naše tělo produkuje vyšší hladiny hormonu kortizolu. Vyšší hladina kortizolu může krátkodobě posílit vaši imunitu; postupem času však snižuje schopnost vašeho těla bránit se infekcím.

Je přirozené, že když se fyzicky cítíte pod nepříznivým počasím, vaše duševní zdraví může také trochu kolísat – a proto je psychická péče o sebe stejně důležitá, i když jste nemocní.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3181771/ - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat