Pro dobrý spánek je nutný dostatek přirozeného světla

Podle nového výzkumu Washingtonské univerzity je dobrý spánek v zimních měsících přímo závislý na dostatečném množství přirozeného světla. Jak ho správně načerpat?

Pokud je pro vás těžké poslední dobou usnout, nová studie (1) vědců z Washingtonské univerzity by mohla určit možný důvod, proč se nám v zimě usíná hůře – a co s tím můžete dělat.

Když zimní spánek nepřichází

Podle studie (1) zveřejněné minulý měsíc může nedostatek přirozeného světla během dne v zimě vést k problémům, když se snažíme přikývnout. Aby vědci prozkoumali, jak může změna ročních období ovlivnit naše spánkové vzorce, vybavili více než 500 univerzitních studentů ve městě Seattle ve Washingtonu v USA sledovačem na zápěstí, které sledovaly jak jejich spánkové vzorce, tak jejich vystavení světlu během čtyř ročních období.

Spíme stejně dlouho, usínáme později

Zjistili, že zatímco studenti spali zhruba stejnou dobu po celý rok, na podzim a v zimě usnuli později, i když během semestru dodržovali „školní rozvrh“. Během zimy studenti usnuli v průměru o 35 minut později a probudili se o 27 minut později než v létě. To vědce překvapilo, protože Seattle je město ve vysokých zeměpisných šířkách, což znamená, že je zde dostatek přirozeného světla – okolo 16 hodin denně – během teplejších měsíců a v zimě kolem 8 hodin. Zjištění vědců také naznačují, že vystavení světlu má různý dopad na 24hodinový rytmus, který reguluje spánkový cyklus těla – v různých denních dobách, přičemž světlo během dne vám pravděpodobněji pomůže pomoci usnout dříve (1).

Tělo si řekne samo

Údaje shromážděné ze studie (1) zjistily, že cirkadiánní cykly studentů probíhaly v zimě až o 40 minut později ve srovnání s létem. „Naše těla mají přirozené cirkadiánní hodiny, které nám říkají, kdy máme jít v noci spát," řekl hlavní autor studie (1) Horacio de la Iglesia, profesor biologie na University of Washington. „Pokud se během dne, kdy je venku slunce, dostatečně nevystavujete světlu, ‚zpožďuje‘ to vaše hodiny a odsouvá nástup spánku v noci,“ vysvětlil. „Světlo během dne – zejména ráno – posouvá vaše hodiny dopředu, takže se večer unavíte dříve, ale vystavení světlu pozdě ve dne nebo brzy v noci vaše hodiny zpozdí a posune čas, kdy se budete cítit unavení. V konečném důsledku je doba, kdy usnete, výsledkem mezi těmito opačnými účinky vystavení světlu v různých denních dobách."

Ranní ptáče dříve usne

Takže i když vám vstát brzy z postele i v zimě může připadat jako mamutí úkol, z dlouhodobého hlediska budete těžit z výhod, protože vstávání o něco dříve vám může usnadnit usínání v noci. „Mnoho z nás žije ve městech se spoustou umělého světla a pracovním stylem, který nás přes den drží uvnitř,“ dodal de la Iglesia. „To, co tato studie ukazuje, je, že se musíme dostat ven – byť jen na chvíli a zvláště ráno – abychom se dostali k přirozenému světlu. Večer minimalizujte čas strávený u obrazovky a umělého osvětlení, abyste mohli usnout (1).“ 

Zdroj: (1) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jpi.12843






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat