Záchvaty migrény jsou při menstruaci normální

Migréna, co přichází zásadně s menstruací? Běžný jev, za který nese odpovědnost hormon estrogen. Dá se tomuhle nějak předejít, nebo se s tím zkrátka nedá nic dělat?

Pojďme si zcela upřímně říct, že dostat menstruaci není žádná hitparáda. Vysoké procento žen v tomto období trpí bolestmi břicha, prudkými výkyvy nálad, nepříjemnou citlivostí ňader, zvýšenou únavou, pocitem těžkých nohou i celkovou nevolností. A aby toho náhodou nebylo málo, měsíční cyklus jde mnohdy ruku v ruce i s migrénou (1). To se děje proč?

Bože, už je to tu zase!

Takzvanou menstruační migrénu zažívá 10 až 20 procent žen. Tedy alespoň podle studie (2) publikované v magazínu The Journal of Headache and Pain. Její závěry poukazují na to, že k záchvatům zpravidla dochází první, druhý a třetí den cyklu, načež je pro daný měsíc už „vybráno“. Pokud jde o hlavního viníka, pachatele a strůjce, v pozadí extrémně silných bolestí hlavy, které doprovází zvracení a choulostivé vnímání světla, zvuku i čichových vjemů, nestojí nikdo jiný, než hormon estrogen.

Ty mi ale umíš znepříjemnit život, hormone!

Tady je jasné vysvětlení, proč je slabší pohlaví k migrénám obecně náchylnější. Právě estrogen, respektive kolísání jeho hladin, bývá za tyto stavy přímo zodpovědný. A protože právě při menstruaci jeho úroveň létá jako na houpačce, výsledkem bývá zmíněná svízel, která člověka naprosto vyřadí z běžného denního provozu (1). Existuje nějaká prevence, která by mohla pomoci?

Změny jsou na obtíž

Prevence záchvatů migrény závisí na důslednosti. Migrénní mozek je přecitlivělý na jakékoli změny, jež se odehrávají v těle i okolním prostředí, takže to nejlepší, co mohou ženy udělat, je udržování konzistentního plánu spánku, jídla a fyzické aktivity. Doporučuje se chodit spát každý den ve stejnou hodinu, neměnit intervaly konzumovaných pokrmů a dbát o běžný sportovní harmonogram. Jistou možnost představují i hormonální a nehormonální léčebné postupy, které však vyžadují důkladnou diskuzi mezi pacientem a jeho lékařem, neboť spolu s výhodami mohou přinést i jistá rizika (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK500020/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3311830/#:~:text=Fewer than 10–20%25 of,7%2C 18%2C 19], (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557451/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

188 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:41
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat