Muži s nízkým libidem mají dvakrát větší pravděpodobnost předčasného úmrtí

Dá se na nechuť k sexu umřít? Kupodivu ano. Týká se to však pouze mužů okolo 40 let. Jak je to možné, že je nízké libido dokáže připravit o život?

Není žádnou novinkou, že sex má takřka zázračný léčivý vliv. Ostatně, kolikrát jste už slyšeli o tom, že posiluje imunitu, tlumí bolesti, zkvalitňuje spánek nebo zlepšuje paměť? Z těchto i jiných důvodů bychom ho dle odborných doporučení měli provozovat pravidelně, čímž velkou měrou přispějeme i k harmonickému fungování vztahu (1). Jenže! Rozmáhá se tu takový nešvar – mnohdy na něj nemáme chuť. Ale ani trochu!

Bez nálady si zkrátka neškrtneš!

Když se uprostřed manželské postele utáboří nízké libido, nevěstí to nic dobrého. Sníženou či dokonce vůbec žádnou milostnou touhu registruje podle výzkumu (2) zveřejněného v magazínu BMC Public Health téměř polovina žen a přibližně 17 procent mužů. Zatímco pro dámy to znamená „jen“ sexuální půst a možná nějakou tu občasnou partnerskou hádku, pánové si z erotické absence mohou odnést daleko horší následky. Jde jim totiž doslova o život!

Faktor, který zabíjí

Poznatky studie (3) publikované v magazínu PLOS One naznačují, že muži s nízkým libidem mají téměř dvakrát vyšší pravděpodobnost předčasného úmrtí. Spojitost mezi sexuálním (ne)zájmem a předčasným skonem zkoumali japonští vědci z Yamagatské univerzity, kteří dlouhých deset let sledovali 20 tisíc zúčastněných jedinců. Z výsledků následně vyplynulo, že muži nad 40 let, kteří o fyzický projev lásky nejeví zájem, vykazují zvýšené riziko rakoviny i kardiovaskulárních chorob, což dle autorů pravděpodobně souvisí se špatným životním stylem.

Více alkoholu, méně hrátek v posteli

Tito jedinci totiž pili více alkoholu, byli náchylnější k psychickým potížím, neměli žádné koníčky a sami se přiznali k tomu, že jim chybí chuť do života. Japonští experti se tedy domnívají, že udržení sexuální jiskry má co dělat i s psychickou pohodou a celkovým zdravím. Ovšem pouze u mužů, neboť u žen žádnou souvislost mezi nízkým libidem a předčasným úmrtím nenalezli (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5052677/, (2) www.mcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-019-7959-7, (3) www.journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0277967#sec010







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat