Menstruační hygiena ctí jisté zásady

Udržování menstruační hygieny je životně důležité, aby se zabránilo infekcím. Skutečně ji máte pod kontrolou? Toto jsou základní pravidla ženského citlivého období!

Menstruace byla dlouho považována za tabuizované téma, což ve výsledku vytvořilo více prostoru pro mylné představy a potenciálně nebezpečné následky. Pravda je taková, že menstruace je životně důležitá pro ženské zdraví a plodnost (1) – a vyžaduje určitá hygienická pravidla. Jaká? Na tohle si i vy dejte pozor (2)!

Nezapomeňte si umýt ruce

Často si myjte ruce, a to před a po výměně hygienických prostředků (vložek, kalíšků nebo tamponů). To má zabránit šíření choroboplodných zárodků a bakterií.

Pohyb veďte správným směrem

Při výměně menstruačního produktu se ujistěte, že jste dobře vyčistili oblast genitálií. Přesněji řečeno, při utírání se pohybujte zepředu dozadu – z pochvy do řitního otvoru, protože naopak se mohou šířit bakterie, což vede ke kvasinkovým infekcím. Vyhněte se používání nekvalitní drogerie, která může podráždit oblast, kterou již podráždila menstruace.

Dodržujte frekvence

Vyměňte si hygienickou vložku/tampon každých 4 až 6 hodin, protože nelze nechat periodu shromažďovat se na jednom místě až příliš dlouho. Výrobky jako menstruační kalíšky a menstruační kalhotky vyžadují umytí a vyčištění po každém použití.

Správně zlikvidujte menstruační produkty

Jednorázové vložky a tampony by měly být vždy zabaleny do toaletního papíru/hedvábného papíru/jednorázových sáčků. Nesmí být ponechány na otevřeném prostranství nebo nesprávně vyhozeny, kupříkladu do toalety. Patří do koše!

Myslete na své pohodlí

Spolu se zaměřením na konkrétní produkty je třeba vzít v úvahu další vnitřní a vnější faktory. Pomoci může nošení lehkého bavlněného spodního prádla. Důležitá je ovšem i hydratace a zdravá strava. Velmi silná menstruace se pojí s významným zdravotním problémem, a tím je nedostatek železa.

Jídlo má dva druhy železa – hemové a nehemové železo. Hemové železo se nachází v mase, rybách a drůbeži. (Je to forma železa, kterou tělo nejsnáze vstřebává.) Konzumace masa obecně zvyšuje hladinu železa mnohem více než konzumace nehemového železa. Nehemové železo se nachází v potravinách rostlinného původu, jako je ovoce, zelenina a ořechy.

Vyhněte se umělým látkám

Během menstruace se nedoporučuje používání produktů s umělou vůní z důvodu potenciálních alergií/reakcí. V tomto citlivém období preferujte pouze intimní mýdla nebo pěnu se speciálním složením.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK500020/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2784630/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat