Úžasné věci podporující spánkovou hygienu

Klid, opravdu hluboká relaxace a upevnění spánkových návyků? Sobě nebo blízkým darujte tyhle nezbytnosti, které mají na spánek velký vliv! Některé z nich stojí pouze pár korun!

Dobrý spánek je důležitý pro udržení stabilní hladiny energie, soustředění a bdělost. Z dlouhodobého hlediska dostatečně kvalitní spánek snižuje riziko několika chronických zdravotních problémů, jako jsou poruchy nálady, srdeční problémy, narušená pozornost a pracovní paměť, ale i snížení řady dalších kognitivních funkcí (1). Proto začněte od základů a pro svoji noční regeneraci (nebo někoho z rodiny) připravte ty nejhodnější podmínky s pomocí těchto „maličkostí“.

Masky na oči a špunty do uší

Oční maska může pomoci získat omlazující, hluboký spánek. Blokujte světlo, které organismus udržuje vzhůru. Vhodné jsou i špunty do uší, jež zase tlumí okolní hluk. Nejdůležitější však je, abyste si ani s jedním nedělali starosti. Nic by vás nemělo zatěžovat a ani omezovat, pohodlí je na prvním místě (4).

Zátěžová přikrývka

Už jste slyšeli o zátěžových přikrývkách? Díky hmotnosti skleněných korálků se tato deka obepne těsně kolem těla. Přikrývka poskytuje měkký, rovnoměrný tlak na celé tělo, který má uklidňující a relaxační účinek, jež potvrdila i věda.

Jedna relativně malá studie publikovaná v odborném časopise Journal of Clinical Sleep Medicine se zabývala tím, zda tyto přikrývky skutečně zlepšují příznaky nespavosti u lidí s psychiatrickými poruchami (účastníci měli klinicky diagnostikovanou depresi, bipolární poruchu, úzkost nebo ADHD). Ukázalo se, že uvedené peřiny jsou doopravdy přínosem (2).

Bílý šum

Pro některé lidi je okolní hluk výzvou, ať už jde zvenčí nebo zevnitř ložnice. Pokud hluk ruší i váš odpočinek, vyzkoušejte kompenzaci bílým šumem. Studie publikovaná v časopise Sleep Medicine z roku 2021 monitorovala obyvatele New Yorku, kteří byli pro výzkum přijati na základě vlastních hlášených vysokých hladin hluku z prostředí v místech jejich osobního spánku (a kteří v důsledku toho měli problémy s usínáním). Výzkumníci zjistili, že účastníci, kteří používali stroj s bílým šumem, usnuli rychleji, v noci se méně často probouzeli a pochvalovali si lepší kvalitu spánku (3).

Meditační aplikace

Meditace je cvičení mysli a těla, které se může pochlubit řadou výhod pro duševní, emocionální a fyzické zdraví, a to včetně spánku. Meditace zvyšuje schopnost mozku čelit negativním myšlenkovým vzorcům (jako je přemítání a starosti), které narušují spánek. S tím pomáhají meditační aplikace, z nichž některé jsou ke stažení zcela zdarma (5).

Prostěradla z přírodních vláken

Prostěradla vyrobená z přírodních vláken, jako je hedvábí, jsou mnohem lepší pro regulaci tělesné teploty než prostěradla vyrobená ze syntetických vláken. Proto pro spánek volte hedvábí či třeba organickou bavlnu (6).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2656292/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32536366/, (3) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1389945721002021, (4) názor autora, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30575050/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4853167/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat