Kávové kapsle šetří životní prostředí       

Leží vám na srdci osud životního prostředí? Pak místo překapávané kávy, která po sobě zanechává největší uhlíkovou stopu, raději pijte tu z kapslí. Je mnohem ekologičtější!

Celosvětová spotřeba kávy neustále roste, a to již více než 30 let (1). Jednoznačně nejvíce šálků se pak pije ve Spojených státech, dále pak v Německu, Japonsku, Francii, Itálii a Rusku. Způsobů, jak si černé zlato připravit, je hned několik. Kanadští vědci (2) z University of Quebec si proto dali za úkol zjistit, který je ten nejekologičtější. Výsledek vás možná hodně překvapí!

Filtr, presso, nebo instant?

Odborný tým (2) se zaměřil na tradiční překapávanou kávu, espresso, instantní rozpustnou kávu a kávové kapsle. Zpočátku to vypadalo, že nejlepší možností, jak si vychutnat tento voňavý nápoj bez ekologických výčitek svědomí, je sáhnout po tom rozpustném, protože stačí lžička či dvě prášku a trocha vody. Navíc je zde naprosto vyloučen organický odpad. Jenže! Ukázalo se, že lidé v rychlovarné konvici často vaří dvojnásobné, a tedy i zbytečné množství vody, čímž spotřebují i více elektrické energie. Takže tudy cesta nevede, rychle pochopili vědci. Ale jinudy ano!

Kapsle jako spása pro přírodu?

Zaručenou cestou, jak výrazně snížit uhlíkovou stopu, je podle nich používání kávových kapslí, protože se tak optimalizuje poměr kávy i vody. Také jste si teď vzpomněli na jistou televizní reklamu, v níž je propaguje hollywoodský fešák George Clooney? Pokud jsou tyto kapsle recyklovatelné a opakovaně použitelné, zelené ekologické výhody se ještě násobí, upozorňují experti. Káva z kapslí je tedy pro blaho životního prostředí nejšetrnější (2). A která ho naopak zatěžuje nejvíc?

Překapávač jako postrach ekologů

Ze získaných poznatků vyplynulo, že nejvyšší uhlíkovou stopu má kafe překapávané. Tato metoda přípravy podle kanadských odborníků vyžaduje nejvíce kávových zrn i energie na následný ohřev vody ve spotřebiči a hlavně zachování její teploty (3). Co vy na to, změní tato zjištění vaše obvyklé návyky?

Zdroje: (1) www.statista.com/statistics/292595/global-coffee-consumption/, (2) www.worldpopulationreview.com/country-rankings/coffee-consumption-by-country, (3) www.theconversation.com/heres-how-your-cup-of-coffee-contributes-to-climate-change-196648






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat