Příčiny nadměrné tvorby hlenu lze hledat i v cigaretách

Žlázy v krku produkují každý den spoustu hlenu, který slouží k odvrácení infekce a funkčnosti a hydratace dýchacího traktu. Nadbytek hlenu však může být nepříjemný, s čímž se pojí určité problémy. Víte, která bylinka vám může ulevit?

Nos, hrdlo, dutiny a žaludek. Všechny tyhle orgány mohou produkovat hlen, což je žádoucí. Hlen chrání tkáň, která vystýlá plíce, hrdlo a nosní a sinusové průchody, a zabraňuje jejich vysychání. Hlen obsahuje protilátky a enzymy, určené k zabíjení nebo neutralizaci škodlivých bakterií ve vzduchu. Berte ho jako obrannou linii, jež může zabránit tomu, abyste onemocněli (1).

Změna konzistence i barvy

Pokud vše funguje, jak má, svých hlenů si ani nevšimnete. Ale při infekci je to jiné, hlen houstne a mění barvu. Jestli kouříte nebo jste vystaveni dráždivé látce, hlenu je také víc než obvykle. Znamená to, že se tělo snaží zbavit dráždivých látek, jako je pyl nebo prach (2).

Při nachlazení, sinusové infekci či bronchitidě může být hlen světle žlutý, béžový nebo nazelenalý. Důvod? Když máte infekci, organismus produkuje více bílých krvinek a posílá je do dýchacích cest, aby s ní bojovaly. Tyto bílé krvinky obsahují látku zvanou neutrofil, která hlenu propůjčuje onu žlutou nebo nazelenalou barvu (2).

Lze si také všimnout červené nebo hnědé barvy v hlenu ihned po vysmrkání. To je často známkou toho, že hlen obsahuje krev coby důsledek podráždění a vysychání tkáně lemující nosní průchody. Trocha krve v hlenu není důvod k obavám. Pokud ale zaznamenáte nadměrné krvácení, poraďte se se svým lékařem. Může se jednat o příznak vážné infekce, jako je bronchitida či zápal plic (2).

Jak se zbavit přebytečného hlenu?

Pijte více vody (dost na to, aby vaše moč byla bledá) a omezte nápoje plné kofeinu, které mohou dehydratovat. Také vyzkoušejte zvlhčovač vzduchu, abyste udrželi své hrdlo a nosní cesty vlhké (to působí proti nadměrné produkci hlenu). Ujistěte se, že filtry na vašem topném a chladicím systému jsou čisté (tento krok snižuje migraci vzduchem přenášených dráždivých látek) (3).

Dále v lékárně zakupte fyziologický nosní sprej, jež udržuje nosní tkáně a dutiny vlhké, a užívejte čaje a tinktury s obsahem podbělu lékařského. Ten vykvétá od března do dubna žlutými květy. V neposlední řadě najdete úlevu ve spánku, pokud si hlavu vypodložíte extra polštářem navíc (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK359/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563195/, (3) www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/07853890600585795






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat