Mezi příčiny srdečního infarktu patří i nedostatečný spánek

Spánek je nenahraditelný. Když chybí, jsou v ohrožení nejen nervy, ale i srdce. Tady je důkaz!

Studie naznačují, že absence spánku (méně než sedm hodin noční regenerace denně) může mít široké účinky na endokrinní, imunitní a nervový systém. Podle vědců nedostatečný spánek přispívá k obezitě u dospělých a dětí, cukrovce a poruchám glukózové tolerance, úzkostem, depresivní náladě i užívání alkoholu (1). Ba co víc. Nedávné zjištění vědců odhaluje, že lidé trpící nespavostí jsou ve srovnání s těmi, kdo problémy se spánkem nemají, náchylnější k srdečnímu infarktu!

Kardiovaskulární onemocnění a hypertenze

Odborníci, kteří provedli tuto studii, uvedli, že existují dvě kategorie lidí, které jsou ohroženy infarktem. Jsou to osoby trpící nespavostí a osoby, jež mají nepravidelný a narušený spánek. Nedostatek spánku pak představuje vážné riziko infarktu (2). Platí přitom pravidlo, že čím více je člověk nevyspalý, tím více je ohrožen.

Skutečnost je taková, že jedinci, kteří spí pět hodin nebo méně, vykazují 1,38krát vyšší pravděpodobnost srdečního infarktu než lidé, kteří spí šest hodin nebo déle. Je tomu tak proto, že vinou spánkové deprivace v těle dochází k výraznému vzestupu stresového hormonu kortizolu. Tento skok zase urychluje aterosklerózu, cholesterol, hromadění tuků a dalších látek v tepnách. Ve výsledku je srdce náchylnější k zástavě.

Tipy pro lepší spánek

Ke kvalitnímu spánku pomáhají dobré spánkové návyky (někdy označované jako spánková hygiena). Preferujte pravidelnost, spát choďte každou noc ve stejnou dobu, a to včetně víkendů. Totéž platí i pro vstávání. Ujistěte se, že vaše ložnice je tichá, tmavá, relaxační a má příjemnou teplotu.

Ze svého okolí odstraňte elektronická zařízení, jako jsou televizory, počítače a chytré telefony. Také se před spaním vyhněte velkým jídlům, kofeinu a alkoholu a rozhodně se nevyhýbejte fyzické aktivitě, která vás příjemně uvolní a unaví. Pokud po 20 minutách neusnete, vstaňte z postele a zabavte se nějakou klidnou činností bez velkého vystavení světlu. (Zvláště důležité je nesahat na elektroniku.) V případě, že se spánkem máte trvalé potíže, promluvte si o tom se svým lékařem.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK19961/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2845795/






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat