Vedlejší účinky jarní detoxikace

Když detoxikujeme, zbavujeme naše tělo toxinů. I když je to pro nás obecně zdravé, při detoxikační kúře se mohou objevit i vedlejší účinky jako bolesti hlavy nebo zápach z úst. Řekneme vám, které nežádoucí účinky se mohou objevit a co proti nim pomáhá.

Pokud jste se s příchodem jara a prvních slunečních paprsků a čerstvých salátů rozhodli udělat něco pro očistu duše i těla, je na detoxikaci právě teď nejlepší čas. Nicméně kromě celé řady pozitivních účinků byste mohli narazit i na nějaký negativní. Nenechte se odradit – máme řešení!

Bolest hlavy

Odvykání od kávy, potažmo kofeinu, způsobuje u některých lidí bolesti hlavy. Důvod je, že krevní tlak klesá, cévy v hlavě se rozšiřují a tlačí na okolní mozkové oblasti. Spoustou pohybu na čerstvém vzduchu můžete krevní tlak opět zvýšit.

Potažený jazyk a zápach z úst

Od třetího dne se při detoxikační kúře může objevit potažený jazyk a zápach z úst. Proti tomu pomáhá hned několik věcí – plak z jazyka stáhněte škrabkou nebo jemně kartáčkem, zuby si čistěte častěji, žvýkejte semínka kopru nebo anýzu nebo kloktejte mátovým čajem.

Nateklá víčka

Oči mohou během detoxikace otékat. Pomůže vám sáček černého čaje, který zalijete horkou vodou, necháte vychladnout, dokud nebude vlažný a poté si ho přiložíte na oči asi na deset minut.

Špatná nálada

Detoxikace může ovlivnit i psychiku. Špatná nálada je často nevyhnutelná. Esenciální oleje, jako je vanilka, jsou známé svými účinky zlepšující náladu, snižující chuť k jídlu a vyrovnávajícími účinky. Stačí cítit mátový olej, vanilkové tyčinky nebo aroma roll-ony. S detoxikací pomáhá také pelargonie, limetka, přímořská borovice, cedr a pačuli.

Slabosti a závratě

Protože se během detoxikační kúry výrazně sníží příjem kalorií, může se na začátku objevit jako abstinenční příznak pocit slabosti nebo lehké závratě. Ale nebojte se: po zhruba třech dnech se tělo na snížený příjem potravy adaptuje a metabolismus se postupně přepne do nouzového režimu. První dny si naordinujte klid a nevěnujte se vytrvalostním sportům.

Chutě

První vedlejší účinek detoxikační diety je samozřejmě hlad! To se v průběhu diety zlepšuje, když si tělo na snížený příjem potravy zvykne. Přesto existuje mnoho triků, jak bojovat s možnými chutěmi. Najděte si nějaké rozptýlení – jděte na procházku, promluvte si se svým nejlepším přítelem po telefonu, přečtěte si knihu a – pokud už to nemůžete vydržet – snězte si nějaké ovoce nebo ořechy. Jak rychle touha přijde, tak rychle zmizí.

Snížení svalové hmoty

Jedním z rizik detoxikační diety nebo diet obecně je, že ubývá svalové hmoty. Během kúry tedy (mírně) cvičte, protože čím více svalové hmoty, tím více energie se spotřebuje. Sport je také dobrý na náladu.

Průjem a plynatost

Pozor, pokud máte citlivý žaludek nebo střeva! Vysoký obsah vlákniny v syrové stravě může vést k nadýmání a průjmu. Tyto příznaky by měly odeznít s dostatečným množstvím vody, aby se zabránilo ztrátě minerálů.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9998115/ - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat