Nevítané vedlejší účinky opalovacího krému

Může vám ten voňavý opalovací krém zhoršit akné nebo způsobit svědivou alergickou reakci? Bohužel ano. Ani naše ňadra zřejmě nejsou v bezpečí!

Účel opalovacího krému je jasně daný – chrání pokožku před spálením od slunce, přičemž preventivně působí proti rakovině kůže, předčasnému stárnutí i pigmentovým skvrnám. Ačkoli bychom se jím měli „natírat“ celoročně, řada lidí ho používá jen v letních měsících. Už pomalu pokukujete po sortimentu drogerie, abyste byli na sezonu připravení? Je to možná k nevíře, ale opalovací krém může mít i nevítané vedlejší účinky. Které si kůže za rámeček nedá?

Alergické reakce jako běžný jev?

Už jste si někdy dali tu práci se studováním složení? Tyto produkty obsahují i chemické látky, které mohou způsobit podráždění, zarudnutí, otoky, svědivé vyrážky a nepříjemné alergické reakce (1). Téměř všechny dosud hlášené případy dle odborníků souvisejí s přítomnými organickými UV filtry (2). Chcete-li snížit riziko kožních potíží, raději si vybírejte krémy s označením hypoalergenní, které jsou mnohem šetrnější.

Zhoršení akné, které určitě nechcete

Pokud máte pokožku náchylnou k akné, některé přidané chemikálie mohou váš pupínkový problém výrazně zhoršit. Proto se také doporučuje, abychom při výběru daného přípravku zohlednili typ pleti. V ideálním případě si kupte hned dva – jeden na tělo a druhý speciálně na obličej, který by rozhodně měl být nekomedogenní, tedy neucpávající póry.

Oči v jednom ohni

Občas se „zadaří“ a opalovací krém se při aplikaci zatoulá i do očí, což vlivem jeho chemického složení vede k dočasné citlivosti na světlo (3). Pokud se tak stane, neprodleně vypláchněte oči vodou nebo využijte takzvané umělé slzy. V krajní nouzi a při přetrvávání obtíží raději navštivte lékaře.

Zvýšené riziko onkologických onemocnění

Je to jeden velký paradox. Opalovací krém sice snižuje riziko rakoviny kůže, rakovině prsu ale nahrává. Je to dáno tím, že jeho běžnou složkou bývá benzofenon-3, což je látka narušující endokrinní systém a tím i hormonální rovnováhu, čímž podporuje rozvoj karcinomu ňader (4). Jak vidno, každá mince má dvě strany…

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0738081X10002105?via%3Dihub, (2) www.karger.com/Article/Abstract/517634, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3460660/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7721615/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat