Jaro má na naši náladu i chování obrovský vliv

Na jaře se nejen uklízí, ale i více sportuje. Toto roční období hodně přeje také sexu. A všechno tohle jsou důvody, proč jsme teď veselejší než kdy jindy!

„Když přišlo jaro, dokonce i to falešné, nebyly žádné problémy kromě toho, kde být nejšťastnější“. To kdysi napsal americký spisovatel a mistr psaného slova Ernest Hemingway. A uhodil tím pomyslný hřebíček na hlavičku! S jarem totiž nekvete jenom příroda, ale i naše psychika. Nebo jste si toho nevšimli?

Slunce jako důvod k radosti

Lidé, kteří v příjemném jarním počasí venku stráví pouhých 30 minut, zpravidla bývají veselejší a spokojenější (1). Čerstvý vzduch a hřejivé sluneční paprsky, po nichž se nám během zimy tolik stýskalo, tlumí stres i pracovní tlak a příznivě ovlivňují také myšlení (2). Jděte se na chvilku projít, rázem budete klidnější, uvolněnější a dost možná i kreativnější.

Motivaci bychom mohli rozdávat

Klima je zkrátka tak akorát, protože není nepříjemné horko ani zima. To nás přímo vybízí ke sportovním aktivitám. A že se jich venku dá dělat požehnaně! Jakákoli pohybová činnost zvyšuje produkci endorfinů neboli šťastných hormonů, které mimo jiné vyhánějí z hlavy úzkosti a deprese (2). Co ještě se na jaře děje?

Máme chuť na sex

Jaro přeje sexu. Je prokázáno, že v tomto období se mužům zvyšuje hladina testosteronu až o 20 procent (3). Zkrátka však nepřicházejí ani ženy, neboť u nich dochází k nárůstu hladiny luteinizačního hormonu, jež spouští ovulaci. To vysvětluje, proč je naše libido hodně akční. A vůbec nám to nevadí! Ostatně, i fyzický projev lásky funguje jako zázračné antidepresivum, tudíž máme dobré nálady více než dost. A poslední nesporný jarní jev?

Uklízíme ostošest

Tak jistě, že se teď intenzivně uklízí. Cítíme silnou potřebu po organizaci a takřka sterilním pořádku, proto se zbavujeme starých a nepotřebných věcí, rovnáme, čistíme a leštíme všechno, co se dá. Je to sice fuška, ale i tohle našemu mentálnímu zdraví nesmírně prospívá. Spojitost mezi neuspořádaným domácím prostorem a narušenou duševní pohodou se prokázala již nesčetněkrát (4).

Zdroje: (1) www.record.umich.edu/0405/Oct25_04/31.shtml, (2) www.huffpost.com/entry/walk-nature-depression_n_5870134, (2) www.medicalnewstoday.com/articles/319157, (3) www.scientificamerican.com/article/does-spring-fever-exist/, (4) www.researchgate.net/publication/298428874_The_dark_side_of_home_Assessing_possession_'clutter'_on_subjective_well-being






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat