Každodenní pití malého množství alkoholu život nezkracuje

Dát si sklenku alkoholu každý den? To je prý už zase povoleno. Takto umírněná konzumace údajně život nezkracuje, ale naopak trochu prodlužuje, což odporuje naprosto všem dosavadním tvrzením.

Alkohol je věčným vědeckým jablkem sváru. A to už hezkou řádku let. Nejprve se z odborných kruhů ozývalo, že nevratně poškozuje snad veškeré orgány, které v těle máme. Pak se o jeho negativním vlivu hovořilo méně a méně, načež se objevily informace, že jeho umírněné množství může kupodivu prospět. A to bylo radosti! Vypadalo to totiž, že ani častější vyhození z kopýtka nijak zvlášť neškodí. Jenže netrvalo dlouho a opět se začalo spekulovat o tom, že lidé, kteří si nalijí sklenku několikrát v týdnu, si pomalu kopou vlastní hrob. Jak to tedy je? Samozřejmě úplně jinak. Může se prý pít denně. Ale žádné velké požitkářství!

Nová doba, nová fakta

Výzkum, který před pár dny zveřejnil magazín JAMA Open Network (1), mění úplně všechno. Jeho autoři shromáždili data ze 107 předešlých studií zrealizovaných mezi lety 1980 až 2021, čímž do něj v podstatě zahrnuli přes 4,8 milionu účastníků. Cíl by jasný – zjistit, už zase, jak to tedy s konzumací alkoholu, zdravím a rizikem předčasného úmrtí ve skutečnosti je. Jaké to přineslo závěry? Šok střídal překvapení, jen co je pravda…

Jedna sklenka denně? Povoluje se!

Bylo evidentní a nad slunce jasné, že nadměrné pití den co den život opravdu výrazně zkracuje, což se tak nějak čekalo. Pokud jde však o hodně mírnou spotřebu, u té se prokázalo, že existenci naopak prodlužuje. Umírnění pijáci se ve srovnání s abstinenty mohou dožít vyššího věku, uvádí poznatky zmíněné studie. Jenže jak tu umírněnost vlastně uchopit a popsat? Americké Centrum pro prevenci a kontrolu nemocí doporučuje, aby muži omezili alkoholické nápoje na dva denně, zatímco u žen je to poloviční množství, tedy jeden nápoj denně (2). Tak uvidíme, jak dlouho vědcům tohle „povolení“ týkající se každodenního popíjení vydrží!

Zdroje: (1) www.jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2802963?utm_source=For_The_Media&utm_medium=referral&utm_campaign=ftm_links&utm_term=033123, (2) www.www.cdc.gov/alcohol/fact-sheets/moderate-drinking.htm#:~:text=To%20reduce%20the%20risk%20of,days%20when%20alcohol%20is%20consumed.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat