Výměna ručníku každé tři dny je zdravotní nutností

Jak často perete své ručníky? Jednou za týden? Nebo snad za dva? To je špatně. Stejně jako to, že na obličej i tělo používáte jeden a ten samý!

Má různé barvy a visí v každé koupelně. A není den, kdy by mu člověk nepodal ruku. Ano, řeč je o starém dobrém ručníku, který má dokonce i svůj svátek, což moc dobře vědí fanoušci spisovatele Douglase Adamse, autora knihy Stopařův průvodce po Galaxii. Právě v ní se jasně uvádí, že ručník je dost možná tou vůbec nejdůležitější věcí, kterou bychom měli mít u sebe. Samotný svátek, který připadá na 25. května, vznikl už v roce 2001. Co ho letos oslavit tím, že tuto nepostradatelnou tkaninu hodíme do pračky? Neděláme to totiž tak často, jak bychom měli.

Útočiště všeho, co nevyhledáváme

Bez ohledu na zbarvení, tvar či snad použitý materiál bývá nevinně se tvářící ručník domovinou neuvěřitelného množství mikrobů, a dokonce bývá spojován i se šířením infekcí. Pokaždé, když ho použijeme, na něj přeneseme své přirozené kožní bakterie, odumřelé kožní buňky a vlastně i veškeré zárodky, které se na naší pokožce vyskytují. Protože je tento kousek savé látky často vlhký a pobývá v teplém prostředí koupelny, poskytuje pro rozmnožování nevítaných hostů naprosto ideální prostředí. Výsledek je ten, že až 90 procent ručníků, stejně jako kuchyňských utěrek, bývá kontaminováno koliformními bakteriemi i bakteriemi E. coli (1). Odborníci upozorňují na to, že pokud si dva dny „starým“ ručníkem osušíme obličej, pravděpodobně se nám na tváři usadí více bakterií E. coli, než kdybychom si celou hlavy namočili do toaletní mísy a pak ji spláchli. A to rozhodně není kdovíjak přitažlivá představa, že?

Dva ručníky, jedna frekvence praní

Přesně z tohoto důvodu se doporučuje, abychom ručník prali maximálně každý třetí den, v ideálním případě pak na 60 stupňů a nejlépe bez aviváže, protože ta ho sice ovoní, ale také snižuje savost tkaniny. Tedy vlastně oba – v zájmu našeho zdraví i bezchybné pleti je třeba mít jeden ručník na tělo a druhý na tvář, což je klíčové hlavně při akné i citlivé a problematické pokožce. Takový je názor i australské dermatoložky Shreyi Andric (2).

Zdroje: (1) www.experts.arizona.edu/en/publications/bacterial-occurrence-in-kitchen-hand-towels?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (2) www.nypost.com/2023/04/03/this-is-how-often-you-should-really-be-washing-your-towels/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat