Vysoké procento lidí si stěžuje na postcovidové vypadávání vlasů

Ještě před nějakou dobou byly vaše vlasy husté, zdravé a krásné. Ale teď nadměrně padají a přicházejí o vitalitu, což vás pochopitelně znepokojuje. Možná za to může prodělaný covid, který se tímto způsobem mstí až polovině lidí!

Odtok ve sprše je zase ucpaný, což znamená, že jste při běžném mytí ztratili další a další vlasy. Začínáte pomalu panikařit a přemýšlíte o příčině. Chybějí vám snad nějaké vitaminy? Nebo za to může stres? Nevyhovuje vám ten nový šampon? Možné to samozřejmě je, ovšem chyba může být i jinde. Neprodělali jste náhodou v posledních měsících covid?

Následky, které jsou vidět

„Z některých studií vyplývá, že tento stav postihuje 20 až 67 procent lidí. Potenciálně tedy více než polovině jedinců, kteří měli covid, nadměrně padají vlasy,“ připouští americká lékařka Kerianne McKeon s tím, že míra vypadávání se odvíjí od závažnosti příznaků (1). Jinými slovy – těm, kteří měli horší průběh, nebo byli s touto nemocí dokonce hospitalizováni, vlasy padají výrazně více. Tedy alespoň ve srovnání se šťastlivci s mírnými symptomy. Spraví se to, nebo se s tím už nedá nic dělat?

Chvilkové peklo, nebo dlouhotrvající problém?

Pokud postcovidové nadměrné vypadávání vlasů netrvá déle než šest měsíců, netřeba si podle výše jmenované zdravotnice dělat starosti, protože s největší pravděpodobností samo odezní. Ovšem v případě, že o hřívu takto přicházíte více jak půl roku, byste si raději měli domluvit schůzku se svým lékařem či dermatologem, protože hlavní příčinou může být kromě prodělaného covidu třeba i zhoršená funkce štítné žlázy, hormonální porucha či nějaké vážnější onemocnění. Můžete pro svou hřívu něco udělat, aby se rychleji zotavila?

Vsaďte na masáž, kokosový olej a ženšen

Je prokázáno, že každodenní masáž pokožky hlavy dokáže nadměrné vypadávání podstatně zmírnit, přičemž podpoří růst vlasů (2). Uděláte si na ni pár minut času každý den? Vlasové folikuly můžete stimulovat i užíváním doplňků stravy s obsahem ženšenu (3). Spásným prostředkem je i kokosový olej, který v podobě masky obohatí mikrobiom pokožky hlavy, což se na kvalitě kštice brzy projeví (4). Ráznou stopku nechtěnému plešatění vystaví také aplikace cibulové šťávy (5). No dobře, možná tak docela nevoní, ale spolehlivě zabírá!

Zdroje: (1) www.wellandgood.com/post-covid-hair-loss/, (2) www.link.springer.com/?utm_medium=affiliate&utm_source=commission_junction&CJEVENT=f58e481bd37c11ed836d33120a18b8fa&utm_campaign=CONR_BOOKS_ECOM_GL_PHSS_ALWYS_DEEPLINK&utm_content=textlink&utm_term=PID100090071&?utm_medium=affiliate, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6163201/, (4) www.nature.com/articles/s41598-021-86454-1?utm_medium=affiliate&utm_source=commission_junction&utm_campaign=CONR_PF018_ECOM_GL_PHSS_ALWYS_DEEPLINK&utm_content=textlink&utm_term=PID100090071&CJEVENT=268a6debd37e11ed812c96b90a18ba73, (5) www.hindawi.com/journals/ecam/2015/413538/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat