Trénink mozku zlepšuje myšlení i bystrost

Máte ve svém okolí někoho, kdo má obecný přehled i dobré znalosti? Povídejte si s ním co možná nejčastěji, můžete díky tomu být o něco chytřejší. Své prý udělá i četba knih a sledování dokumentů!

Může se člověk stát chytřejším? Prý ano! A co víc – není to vůbec těžké. Koneckonců, fyzická kondice se dá snadno natrénovat, tak proč by to u té mozkové mělo být jiné?

Možná to chce jiný úhel

„Dobrou zprávou je, že inteligence není nastavená vlastnost, náš mozek skutečně můžeme vycvičit k usilovnějšímu, rychlejšímu a strategičtějšímu myšlení,“ domnívá se australský psycholog Bryan Roche (1). Tento odborník doporučuje uvažovat o inteligenci jako o souboru různých dovedností, nikoli jako o pevné a neměnné entitě. Vybrousit přemýšlení tedy opravdu jde, ale samozřejmě si to žádá trochu vůle a úsilí. Pár vyluštěných křížovek tady moc nepomůže! Tak co tedy?

Knihy, televize a hovory na úrovni

Inteligence se může odvíjet od určitých životních změn, myslí si zase australská lékařka Linda Byrne (2). Podle ní lze IQ chápat jako širokou řadu specifických druhů kognitivních schopností a většina z nich se dá vylepšit četbou knih, posloucháním podcastů, sledováním dokumentů a pravidelnou komunikací s lidmi, kteří mají obecný přehled a dobré znalosti. Důležité je ale i to, aby se mysl sladila s tělem. A to se dělá jak?

Hlavně pohoda a dobré jídlo!

Tréninkový režim mozku musí být v souladu s duševní a fyzickou pohodou, připomíná výše jmenovaná lékařka. Klíčovou roli zde však hraje i strava. I četné vědecké výzkumy potvrzují, že kognitivní funkce značně podporuje konzumace určitých potravin, a to včetně zeleniny, ryb, bobulovin, ořechů a dokonce i kávy a čaje (3). Činnost mozku naopak narušuje cukr a alkohol, stejně jako smažená a tučná jídla, limonády s obsahem umělých sladidel a pokrmy s rafinovanými sacharidy (4). Tak teď už víte, jak na to…

Zdroje: (1, 2) www.houseofwellness.com.au/health/tips/train-your-brain-smarter-boost-memory, (3) www.health.harvard.edu/healthbeat/foods-linked-to-better-brainpower, (4) www.webmd.com/diet/ss/slideshow-worst-foods-for-your-brain






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat