Zatněte tipec pásovému oparu

Dělá se vám otravný pásový opar? To si žádá rychlý zásah ovesných vloček, kokosového oleje a česneku! Nebo se s ním snad chcete trápit déle, než je nutné?

Pásový opar? To je hodně nepříjemné nadělení, které může navštívit takřka každého, kdo v životě prodělal plané neštovice. Způsobuje ho totiž tentýž virus. Ten v těle i po zaléčení neštovic zůstává v jakési spící formě a může se kdykoli probudit. Co ho k tomu povzbudí?

Vire, vstávej, náš člověk má stres!

Seznam krizových spouštěcích faktorů pásového oparu zahrnuje oslabení imunity, dlouhodobý stres i infekční onemocnění. Tahle nehezká kožní ozdoba se může objevit také po operaci nebo po nějakém poranění (1). K jeho typickým příznakům pak patří výsev červené vyrážky a puchýřků naplněných čirou tekutinou. Bolavá, pálící a jako čert svědivá vyrážka je obvykle uspořádána v kruhu nebo pásu, a to zpravidla jen na jedné straně těla. Jako by toho nebylo málo, tuhle šlamastyku doprovázejí bolest hlavy, malátnost a zvýšená únava. Zkrátka a dobře – není to žádná hitparáda. Čím si v takové situaci ulevit?

Ovesné vločky nejen ke snídani

Antioxidační a protizánětlivé vlastnosti ovesných vloček mohou zklidnit svědění a utlumit zánět, což se jeví jako hodně vítaná první pomoc (2). Přidat si je můžete do koupele, ale klidně je jen nechte „nabobtnat“ v misce a poté aplikujte na postiženou oblast. Hned se budete cítit lépe! A kdyby náhodou ne, sáhněte po studeném obkladu, který kromě zánětu „domluví“ i otokům (3). Jaká další zbraň se dá využít?

Na kokosový olej je spolehnutí

Kokosový olej se najde skoro v každé domácnosti. A ještě že tak! Mimo svých kosmetických předností mu lze plusové body přičíst i za to, že představuje báječný ulevující krém na pásový opar, což je dáno jeho analgetickými schopnostmi (4). Vsadit ale můžete i na vnější aplikaci rozmělněného česneku, jehož antivirová povaha zatne tipec infekcím a urychlí léčbu (5).

Zdroje: (1) www.aad.org/public/diseases/a-z/shingles-causes, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22421643/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3821542/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20645831/, (5) www. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4417560/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat