Včasná diagnóza meningitidy může zachránit život vašeho dítěte

Nemoc dítěte je vždy nepříjemný stav jak pro dítě, tak i pro rodiče. V případě, že je možné z jasných příznaků předejít fatálním následkům, tak proč se trochu neproškolit?

Meningitida je závažný zánětlivý proces, který postihuje mozkové blány (meninges) a míchu. Existuje několik příčin meningitidy, z nichž nejčastější je infekce bakteriemi nebo viry. Správná a rychlá diagnóza je klíčová pro úspěšnou léčbu a prevenci komplikací. Proto je velmi důležité znát nejčastější příznaky meningitidy, abyste mohli rozpoznat možný nástup onemocnění a vyhledat odbornou lékařskou pomoc (1).

Příznaky nebezpečné meningitidy

Horečka

Horečka je častým příznakem meningitidy a může být doprovázena zimnicí, pocením nebo třesem.

Bolest hlavy

Silná a neustávající bolest hlavy, často popisovaná jako „nejhorší bolest hlavy mého života“, je jedním z nejčastějších příznaků meningitidy.

Ztuhnutí šíje

Ztuhnutí šíje, které způsobuje obtížné ohybnutí hlavy směrem k hrudi, může být důsledkem zánětu meningů. Tento příznak se nazývá meningismus.

Návaly nevolnosti a zvracení

Návaly nevolnosti a náhlé zvracení mohou být známkou meningitidy.

Světloplachost a zvýšená citlivost na zvuk

Mnoho lidí s meningitidou zaznamenává zvýšenou citlivost na světlo (fotofobie) nebo na hlasité zvuky (fonofově).

Malátnost a únava

Postižení meningitidou často popisují zvýšenou únavu, malátnost a snížení energie.

Kožní vyrážka

U některých forem meningitidy, zejména u meningokokové meningitidy, může dojít k charakteristické kožní vyrážce. Vyrážka se často objevuje jako drobné červené skvrny nebo modřiny, které se mohou rychle rozšířit.

Zmatenost a poruchy vědomí

U postižených meningitidou se často vyskytuje zmatenost, dezorientace nebo poruchy vědomí.

Křeče

Meningitida může vést k záchvatům, zejména u malých dětí a osob s oslabenou imunitou.

Nevysvětlitelný pláč u kojenců

U kojenců může být příznakem meningitidy těžko utišitelný a nevysvětlitelný pláč. Kojenci mohou také vykazovat nadměrnou spavost, měnit své stravování či chování.

Diagnóza a léčba meningitidy

Pokud máte podezření na meningitidu, jde o urgentní stav a okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc. Lékař bude posuzovat vaše příznaky a zjistí rizikové faktory. K potvrzení diagnózy může být provedena vyšetření jako analýza mozkomíšního moku pomocí lumbální punkce nebo rentgenové a další zobrazovací metody. Léčba meningitidy závisí na příčině onemocnění. U bakteriální meningitidy je nutné použít intravenózní antibiotika, zatímco u virové meningitidy se často používají léky na zmírnění příznaků, protože většina virových infekcí se vyléčí sama (2).

Meningitida je vážnými onemocněními, které vyžadují rychlou lékařskou pomoc. Je důležité znát hlavní příznaky a rizikové faktory aby bylo možné rychle vyhledat lékařskou pomoc a začít léčbu co nejdříve, což zvyšuje šance na úspěšné zotavení.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459360/, příznaky - www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470351/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3002609/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat