Reminiscenční terapie pro zlepšení sebevědomí

Reminiscenční terapie je druh psychoterapie, která zahrnuje vybavování si minulých událostí. Proč se tento typ terapie často používá u starších lidí?

Tento druh terapie zlepšuje sebevědomí a uklidňuje starší pacienty. Když se starším lidem připomenou minulé časy, začnou toužit komunikovat s ostatními a získávají pocit naplnění.

Jak reminiscenční terapie funguje

Vzpomínání může být druhem talk terapie, ale často zahrnuje více než konverzaci. Zvláště u kognitivně postižených seniorů stimulace smyslů často vrací vzpomínky z minulosti. Vůně, chuť nebo hudba může vyvolat krásné vzpomínky. Při reminiscenční terapii se pomocí různých smyslů se aktivují vzpomínky.

Vizuální terapie 

Vyndejte stará fotoalba a upomínkové předměty, sledujte staré rodinné filmy. Tyto vizuální připomínky vašeho seniora často rozveselí. Promluvte si se svým příbuzným o fotografiích, výstřižcích z časopisů, dopisech a denících. Nezapomeňte položit otevřené otázky, abyste stimulovali vzpomínky.

Aurální terapie

Pusťte mu jeho oblíbené skladby z mládí. Muzikoterapie má řadu pozitivních zdravotních účinků, včetně snížení krevního tlaku, posílení imunity a odvrácení deprese. Poslech starých písní je zvláště silný pro seniory s demencí a Alzheimerovou chorobou, což je běžná forma demence. Pacienti s demencí jsou často agitovaní, což se může projevit jako opakující se činy, neklid a agresivní chování. Začlenění hudby do terapeutického programu může mít hluboké účinky.

Chuťová terapie 

Uvařte nebo upečte oblíbená jídla svého staršího příbuzného. Jezte pomalu a mluvte s nimi o tom, co si pamatují o konzumaci těchto potravin, když byli děti. Například jediné sousto panettone, sladkého chleba, který si v Itálii pochutnávají na Vánoce, může u vašeho dědečka z Milána vyvolat záplavu vzpomínek.

Hmatová terapie

Požádejte je, aby drželi středoškolskou sportovní trofej nebo cítili vyvýšené textury na obraze. Dejte svému příbuznému jeden z jeho starých svetrů na dotyk. Nebo je požádejte, aby drželi u srdce měkkého plyšového medvídka, se kterým si v dětství hráli. Můžete požádat svého příbuzného, ​​aby si vyzkoušel oblíbený prsten nebo šperk.

Čichová terapie

Vůně nám živě vykouzlí vzpomínky. Je pozoruhodné, jak rychle se to děje. Používejte aromatické vůně, parfémy a vonné svíčky. Čichový systém se nachází ve stejné části mozku, která ovlivňuje emoce a paměť, proto vzpomínky nejlépe spojujeme se specifickými vůněmi. 

Výhody reminiscenční terapie

Kromě pomoci pacientům s demencí a alzheimerem jsou pozitivní účinky této terapie široké.

Mezi prokázané příznivé účinky patří zlepšené sebevědomí, snížení nežádoucího chování, nižší hladina stresu, zvýšený pocit pohody, pocity radosti, hlubší mezigenerační vazby mezi příbuznými, zmírnění symptomů deprese, zvýšená kvalita života.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8415872/ - celý článek






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat