Přátelství je prevencí chronických chorob

Že pár přátel stačí mít, to se zpívá i v jedné známé písni. Ale k čemu vlastně? No přece k podpoře zdraví! Přátelství je totiž prevencí i lékem chronických chorob. Buďme za něj vděční!

Opravdový přítel. Jak ho vlastně popsat? Je to člověk, který v krizi nastaví rameno i uši a vždycky pomůže, bez ohledu na denní či noční hodinu? Nebo někdo, s kým trávíme spoustu času, kdo nás dobře zná a komu se nebojíme vyzradit i své nejtajnější myšlenky? Charakteristiku přítele by asi každý pojmul trochu jinak a po svém. A vlastně – proč ne. Není důležitý přesný popis, ale spíše to, že každé setkání s ním je vzpruhou pro fyzické i psychické zdraví.

Zázračný lék zdarma a bez předpisu

Přátelství je v životě nesmírně důležité. Jak moc, to prokázala i nedávná australská studie uskutečněná na Queenslandské univerzitě (1). Její poznatky naznačují, že toto posvátné pouto nás pomáhá chránit před nemocemi a závažnými stavy, jako je kupříkladu deprese, rakovina či srdeční nemoc. Její autoři celých 20 let sledovali 7 600 žen, přičemž se jich každé tři roky vyptávali na zdravotní potíže a sociální propojení. Při finální analýze vyšlo najevo, že respondentky bez skutečně dobrých přátel vykazují vysokou pravděpodobnost rozvoje chronických onemocnění. Co si pod tímto termínem vlastně představit?

Náročný boj na dlouhou trať

Chronická onemocnění jsou obecně charakterizována svými dlouhodobými účinky a často přetrvávají po celý život člověka. Bývají také hlavní příčinou invalidity. Patří mezi ně například revmatoidní artritida, diabetes, výše zmíněná rakovina, astma, obstrukční plicní nemoc či duševní poruchy. Vzkvétající a kvalitní přátelské vztahy ale jejich riziko snižují, neboť odporují zhoubné osamělosti (2). Právě ta má srovnatelné účinky s kouřením i nadváhou, připouštějí vědci. Tak zavolejte přátelům a dejte si s nimi nějaké to ozdravné dostaveníčko.

Zdroje: (1) www.gpsych.bmj.com/content/36/1/e100925, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2910600/






Celkem 2 komentářů

Siraellen
08.05.2023
Libuš
07.05.2023

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat