Když mozek funguje trochu jinak

Stále více lidí otevřeně mluví o postižení ADHD nebo autismu. To, co bylo dříve považováno za nemoc, se nyní nazývá „neurodivergence“. Diagnóza má často extrémně úlevný účinek na postižené a jejich okolí. O čem to celé je?

Termín neurodivergence nebo neurodiverzita se nějakou dobu používá jako alternativní termín pro psychické dispozice, které byly dříve označovány jako nemoci. Místo označování jevů jako ADHD za nemoc by měl být termín neurodivergence bez škatulkování a odkazovat na přirozenou rozmanitost lidských mozků.

Autismus, ADHD (porucha pozornosti a hyperaktivity), dyslexie nebo kompulzivní chování jsou příklady dispozic, které se označují jako neurodiverzní. Přestože tento termín existuje již více než deset let, stává se stále více populární, protože stále více dotčených informuje na sociálních sítích o svém životě neurodiverzních lidí.

Dospělí s ADHD

Mnozí si pod pojmem ADHD představí nemotorné chlapce s poruchou poruchou pozornosti a hyperaktivitou. Ale mohou být postiženi i dospělí; mnoho z nich není diagnostikováno až do dospělosti, přestože mají ADHD od dětství. Přidejte k tomu skutečnost, že ženy jsou diagnostikovaní méně často než muži, což může znamenat, že dlouho nevědí, co se děje.

Myšlenky se nikdy nezastaví

ADHD se pravděpodobně spouští nedostatkem mediátorové látky dopaminu, která následně ovlivňuje přenos informací v mozku. Skutečnost, že jevy jako ADHD by měly být chápány spíše jako neurodiverzita než jako nemoc, neznamená, že nepředstavují pro postižené problém. Mnoho ADHD popisuje to, co se jim odehrává v hlavě, metaforicky jako „jarmark“: myšlenky se honí, převracejí, je těžké se uklidnit. Mnozí trpí impulzivitou, poruchou koncentrace a spánku. ADHD se neprojevuje u každého stejně, ale pro mnohé je fungování v běžném životě velkou výzvou.

Diagnóza je úleva

Čím více se neurodivergence dostane do povědomí veřejnosti, tím větší je šance, že i ostatní postižení pochopí to, co jim tak ztěžuje život. Hodnotově neutrální označení má působit proti stigmatizaci postižených a také zbavovat ostatní strach zabývat se tématem. Je to také posilující sebeoznačení, jehož prostřednictvím lze také zviditelnit pozitivní aspekty neurodiverzity. Lidé s ADHD jsou například často kreativní, vtipní, flexibilní a velmi příjemní.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441838/ - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

45 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:42
55 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:39
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:38

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat