Časté chyby, kterým je třeba se vyhnout při užívání antidepresiv

Antidepresiva jsou léky na předpis, které mohou pomoci lidem se středně těžkou až těžkou depresí. Užíváte je? Pak si dejte pozor na těchto pět velkých chyb, kterými si škodíte!

Antidepresiva patří mezi léky, jejichž spotřeba narůstá. Za posledních 25 let se zvýšila víc než šestkrát, a to nejen kvůli epidemii covidu-19, ale i válce na Ukrajině nebo finančním problémům způsobeným inflací a růstem cen energií (1). Někteří lidé se však při jejich užívání dopouští několika chyb. Zde pět těch nejčastějších.

Chyba č. 1: Náhlé vysazení léku

Po dvou měsících užívání antidepresiv mohou někteří lidé zjistit, že se jejich nálada zlepšila, ale to neznamená, že je všem dnům konec. Nikdy byste samovolně neměli přestat užívat léky, zvláště bez jakéhokoli zásahu vašeho lékaře. Obecně se doporučuje zůstat na antidepresivech alespoň šest měsíců, ne-li rok, aby se předešlo návratu nebo zhoršení příznaků deprese.

Chyba č. 2: Žádná komunikace s lékařem

I to, že se svému lékaři nesvěřujete s vedlejšími účinky antidepresiv, je špatné. Mezi obvyklé problémy, na které si lidé stěžují, patří suchá ústa, nevolnost, zácpa, nespavost, únava, závrať, neklid nebo úzkost, popřípadě snížená chuť na sex nebo erektilní dysfunkce. S těmito skutečnostmi by lékař měl být obeznámen.

Chyba č. 3: Zneužívání alkoholu nebo drog

Pití alkoholu při užívání antidepresiv může způsobit, že se budete cítit ospalí, méně bdělí a nekoordinovaní, tudíž i sami sobě nebezpeční.

Chyba č. 4: Zatajování jiných léků

Pokud svému lékaři nepřiznáte všechny léky na předpis nebo volně prodejné léky, jež užíváte, zaděláváte si na problémy. Antidepresiva negativně interagují s různými medikamenty i doplňky stravy, jako je ibuprofen či třezalka tečkovaná.

Chyba č. 5: Absence snahy depresi zvládnout

Zatímco antidepresiva mohou být velmi užitečná, neměla by být vaším jediným nástrojem pro zvládnutí tohoto stavu duševního zdraví. Provedení změn životního stylu, které podporují zlepšení nálady, je další klíčovou součástí zvládání deprese. Ventilujte stres, meditujte, choďte do přírody, obklopte se zdravými potravinami a obecně nespoléhejte pouze na jednu kartu (léky).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538182/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4140701/ - chyby






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat