Vliv prokrastinace na produktivitu je zásadní

Prokrastinace, akt lelkování a odkládání úkolů až na poslední chvíli, je častým problémem, který má negativní dopad na produktivitu. Možná větší, než byste čekali!

I když se to může zdát neškodné, prokrastinace mívá řadu škodlivých účinků, jež brání úspěchu v osobním i profesním kontextu. Pokuste se ji zkrotit, nebo se budete pořád dokola potýkat s těmito problémy.

Zvýšený stres

Zvýšený stres je jedním z nejvýznamnějších důsledků prokrastinace. Když se úkoly odkládají na poslední chvíli, lidé často spěchají, aby je dokončili. Mohou se cítit zahlceni a stěžují si na nesoustředěnost, což má za následek nekvalitní práci a neschopnost dodržet termíny. Většinou to vede k většímu tlaku a fyzickým příznakům stresu, ke kterým patří bolesti hlavy nebo žaludku (1).

Snížené šance na uznání a kariérní posun

Když člověk otálí s úkolem nebo rozhodnutím, rozhodne se místo toho udělat něco jiného. V praxi to vypadá tak, že pokud nespěcháte s dokončením důležitého projektu, můžete přijít o povýšení, které by vám výrazně pomohlo ve vaší kariéře. Nadřízenému totiž neunikne, že práci nevěnujete maximální úsilí (1).

Ztráta sebekázně

Pro někoho, kdo má ve zvyku zpracovávat úkoly až na poslední chvíli, je náročné dodržovat termíny, které se prodlužují do osobní sféry. Ochuzuje se tak o čas, který by mohl věnovat něčemu jinému (chvílím s rodinou, cvičení, spánkovému režimu a podobně) (1). 

Pošramocené sebevědomí

Když lidé v prokrastinaci pokračují, obvykle se cítí provinile za to, že úkoly nedokončují včas, a věří, že svých cílů nikdy nedosáhnou. Výsledkem je nedůvěra v sebe samé (2).

Neefektivní spolupráce

Jak již bylo zmíněno, prokrastinace může mít za následek zmeškání termínů a zdržování projektů. Na základě toho frustrace a nelibost mezi členy týmu a nadřízenými ztěžuje efektivní spolupráci. Jediný způsob, jak se vyhnout všem těmto negativním důsledkům, je prokrastinaci překonat Zjistěte hlavní příčinu toho, proč se místo práce díváte ven z okna, stanovte si plán, rozdělte své úkoly do částí, dávejte si závazné termíny a mějte někoho, před kým budete cítit zodpovědnost (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6042014/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5964561/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat