Čtení před spaním přináší extra pozitiva

Co se stane, když si přečtete pouhých šest stránek knihy? Snížíte úroveň stresu o celých 68 procent. Také vám to pomůže při usínání a ještě posílí kognitivní funkce.

Americký spisovatel Mark Twain kdysi řekl, že knihy jsou určeny lidem, kteří si přejí být někde jinde. Další mistr psaného slova Ernest Hemingway v nich zase viděl věrné přátele a Franz Kafka pro změnu nejmocnější zbraně národa. Jaký vztah k nim máte vy? Ať už je milujete nebo nenávidíte, tyto výhody jim nelze upřít.

Klid, který pomáhá usnout

Usnout během deseti až dvaceti minut? To se opravdu povede jen těm šťastlivcům, které vůbec nic netrápí. A těch je dnes zoufale málo! Daleko reálnější scénář je ten, že se lidé převalují mezi lůžkovinami, panicky sledují hodiny a přemýšlejí nad tím, co v práci či kdekoli jinde nestihli dodělat. Pokud vám není jasné, co s tímhle vším mají společného knihy, zde je vysvětlení – podle jisté studie celých 42 procent jedinců, kteří ve večerních hodinách čtou, hlásí bezproblémové usínání a všeobecně kvalitnější spánek (1). Vypadá to jako docela fajn ukolébavka, že?

Stres mizí rychlostí blesku

Metod na útlum stresu existuje celá řada. Jenže co když vás vychvalovaná dechová cvičení ani trochu nelákají? A neužije vás ani na propagovanou jógu, meditaci, aromaterapii a bylinkové čaje. Zkuste si tedy otevřít knížku a dejte si šest stránek. Přesně tolik jich ke snížení stresu o celých 68 procent úplně stačí, domnívají se vědci (2). Vzhledem k tomu, že průměrná rychlost čtení je jedna stránka za minutu, můžete být psychicky vyrovnanější dřív, než řeknete švec.

Tištěná posilovna kognitivních funkcí

Četba může být veselá, napínavá, poučná i romantická. Ať už je jakákoli, trénuje mozek a kognitivní funkce zhruba podobně, jako to dělá luštění křížovek. Udržuje mysl hbitou, posiluje paměť, upevňuje duševní zdraví, předchází mentálnímu úpadku, a dokonce zlepšuje schopnost kritického myšlení (3). Na jaký titul to dnes vidíte?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8740874/, (2) www.takingcharge.csh.umn.edu/reading-stress-relief, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8482376/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat