Méně známé účinky vitaminu C

Máte potíže s vysokým krevním tlakem? O důvod víc, proč si denní příjem vitaminu C o trochu více pohlídat. Vždyť on také ulevuje při alergii, přičemž působí proti rakovině, šedému zákalu i osteoartróze.

Když přijde řeč na imunitu, nikdy se to neobejde bez zmínky o uctívaném vitaminu C. Bylo by ale chybou myslet si, že kromě posílení obranyschopnosti už tenhle šikula nic jiného neumí. Co všechno o něm ještě nevíte? Tyto benefity jsou důkazem, že se bez něj zkrátka neobejdete!

Srdce, které bije jako zvon

Podle jisté americké studie (1) hraje vitamin C zásadní roli při snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění. Někteří odborníci se dokonce domnívají, že se jeho prospěšnost dá přirovnat k pravidelné fyzické aktivitě. Prý je to dáno tím, že jeho optimální dávkování může bránit v aktivitě proteinu zvaného endotelin-1, který stahuje cévy, čímž podporuje vznik infarktu (2). No to jsou ale věci, viďte?

Vítaná normalizace tlaku

Podle zprávy amerického výzkumného centra Johns Hopkins Medicine zmíněná látka srdci prospívá i proto, že normalizuje krevní tlak (3). Tato vlastnost se přičítá jeho fyziologickým a biologickým účinkům a tomu, že jakožto diuretikum z organismu odstraňuje sodík, čímž zmírňuje vyvíjený tlak na stěny krevních cév. Jeho příjem se takto blahodárně projeví již po dvou měsících (4).

Prevence rakoviny

Aby těch překvapivých schopností céčka náhodou nebylo málo, lékaři upozorňují i na to, že působí proti rakovině, zejména pak jater, prostaty, tlustého střeva a prsu (5). Ale pozor – když jeho dávky nebudete zanedbávat, můžete předejít i osteoartróze (6), šedému zákalu (7) i nemocem postihujícím dásně, jako je třeba parodontóza (8). Sluší se také zmínit, že vitamin C ulevuje od obtěžujících symptomů alergie (9). Jeho doporučené denní dávkování se pohybuje okolo 90 mg. Mimochodem, opomíjená paprika nebo kiwi nabízí mnohem větší množství, než omílané citrusové plody.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5000725/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5537806/, (3) www.hopkinsmedicine.org/news/media/releases/big_doses_of_vitamin_c_may_lower_blood_pressure, (4) www.webmd.com/drugs/2/index#1, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3798917/, (6) www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/rheumatoid-arthritis-basics#1, (7) www.aoa.org/healthy-eyes/caring-for-your-eyes/diet-and-nutrition?sso=y, (8) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2676112/, (9) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7919130/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat