Tlumené osvětlení pomáhá dělat lidem lepší rozhodnutí

Nedá se popřít, že nám světlo ulehčuje vykonávání celé řady běžných úkolů a povinností. Ale život nám parodoxně dokáže i ztížit! Pokud je příliš jasné a ostré, zesiluje naše pocity i emocionální reakce, což se nám při vážném rozhodování o čemkoli ani trochu nehodí.

Řekněme, že čelíte obrovskému dilematu. Nemůžete se třeba rozhodnout mezi dvěma muži. Anebo jste dostala lákavou nabídku práce a přemýšlíte, jestli v té stávající dát výpověď. Třeba se také hodláte stěhovat a okouzlilo vás hned několik nabídek. Ale kterou si vybrat? Už vás z toho věčného přemýšlení bolí hlava a zdá se, že čím déle bilancujete na vahách pro a proti, tím jste nerozhodnější. Chcete to už konečně rozlousknout? To si žádá vhodné světlené podmínky!

Budiž světlo? Záleží, jaké!

Měkké a tlumené světlo je obvykle spojováno s relaxací, klidnou atmosférou a vnitřní harmonií. Ovšem jeho působení sahá ještě mnohem dál. Tedy alespoň takový názor zastává uznávaná marketingová odbornice a analytička Alison Jing Xu z americké Illinoiské univerzity, která na základě své vlastní studie (1) došla k závěru, že díky tlumeným světlům se lidé stávají racionálnějšími, přičemž mnohem lépe vyjednávají a jsou schopní se lépe rozhodovat. A přesně o to tady běží, ne?

Důkazy, které hovoří za vše

Účastníci této studie (1) byli požádáni, aby ohodnotili několik různě nasvícených předmětů. Mezi nimi byly i potraviny, fotografie lidí či hračky v podobě fiktivních filmových postav. Ukázalo se, že reakce zúčastněných respondentů byly značně zesílené v jasném a ostrém světle. Jmenovaná analytička Alison Jing Xu to vysvětluje tím, že ho tělo vnímá jako zdroj mnohdy až nepříjemného tepla, což může vyvolat nežádoucí emoce. Podle ní ostré světlo zesiluje pocity tak dramaticky, že může zvýšit i riziko depresí. Máte-li tedy nějaké dilema, které nutně potřebujete vyřešit, rozhodně o něm nepřemýšlejte pod lustrem! Raději si doma zapalte pár svíček, pohodlně se usaďte na gauči a nechte své myšlenky volně plynout. Uvidíte, že k finálnímu rozhodnutí brzy dojdete.

Zdroj: (1) www.media.utoronto.ca/media-releases/education/new-research-shows-the-way-a-room-is-lit-can-affect-the-way-you-make-decisions/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat