V pocení se dají nalézt i přednosti

Zase spíláte, že jste zpocení jako „dveře od chléva“? Zkuste se na to dívat pozitivně. Pocení hydratuje pokožku a předchází některým kožním onemocněním. Ale prý hodně prospívá i srdci!

Asi každý člověk by souhlasil s tím, že pocení rozhodně není ta nejpříjemnější věc ze všech. Také byste vlhké podpaží, mokré dlaně a kluzká chodidla s klidem oželeli? Vy možná, ale vaše tělo ani omylem.

Nutná prevence přehřátí

Pot jakožto vodnatý výměšek apokrinních a ekrinních potních žláz organismus vylučuje za účelem nezbytné regulace teploty (1). Zjednodušeně řečeno – bez něj byste se doslova přehřáli, což by vám pochopitelně vůbec neprospělo. Na povrch se dostává díky milionům žláz, jež máte pod povrchem kůže. A vůbec, proč si na něj tolik stěžujete, když má i jisté a dost zajímavé výhody?

Zvlhčení pokožky

Jak již bylo zmíněno v předchozích řádcích, tato slaná tekutina ochlazuje – tělo i kůži. Zároveň vynáší toxiny (ne všechny, protože hlavní slovo v detoxikaci mají ledviny). Její kapičky prosakující z pórů působí jako báječný pleťový zvlhčovač, který vás nestojí ani korunu. Z četných vědeckých výzkumů vyplývá, že pocení zvyšuje hydrataci pokožky a předchází některým zánětlivým kožním onemocněním (2). To je ale překvapení, že? Ovšem pozor, zdaleka to neznamená, že byste se v zájmu zvlhčené kůže měli přestat sprchovat. Je-li přebytečný pot na pokožce příliš dlouho, způsobuje akné a povzbuzuje infekce.

Nečekané blaho pro srdce

Věřili byste tomu, že během pobytu v sauně člověk může vypotit až půl litru potu (3)? A ono je to vlastně dobře. Z jistého dvacetiletého finského výzkumu, o němž informuje magazín Jama Internal Medicine, vyplývá, že lidé, kteří se v sauně takto „odvodní“ pravidelně, mívají nižší výskyt kardiovaskulárních chorob i zdravější hodnoty krevního tlaku (4). Takže potvrzeno! Pocení kupodivu prospívá i srdci, což je přidaná hodnota. Tak k němu nechovejte zášť…

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Pot, (2) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1323893018300947, (3) www.jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2130724, (4) www.nature.com/articles/s41371-017-0008-z.epdf?






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat