Endometrióza na jejím počátku

Není vidět (aspoň většinou), a přesto dokáže pěkně potrápit. Adenomyóza je zdravotní stav, který může významně ovlivnit každodenní život, způsobit bolestivou menstruaci, a dokonce i neplodnost. Jak se projevuje?

Adenomyóza (také nazývána jako vnitřní endometrióza) byla poprvé popsána v roce 1860. Jedná se o prorůstání děložní sliznice do svalu dělohy. Aby bylo možné tomuto stavu porozumět, je užitečné nahlédnout do anatomie (1).

Když se něco pokazí

Děloha má tři tkáňové vrstvy. Endometrium, tedy vnitřní výstelku dělohy, myometrium (svalovou vnější vrstvu, která se rozšiřuje během těhotenství a po porodu se naopak smršťuje) a perimetrium neboli vnější serózní vrstvu pokrývající dělohu. Endometriální tkáň se obvykle nachází pouze v endometriu, ale s adenomyózou vyčnívá do svalové vrstvy myometria (2).

Když k tomu dojde, přemístěná endometriální tkáň nadále působí uvnitř myometria stejným způsobem jako v endometriu, což může vést ke zvětšení dělohy, bolestivému sexu, silné, křečovité bolesti během menstruace, chronické pánevní bolesti a neplodnosti. (V některých výjimečných případech je zvětšená děloha viditelná zvenčí.) (2).

Příčina? Neznámá!

Lékaři si přitom nejsou jistí, co adenomyózu způsobuje, jen podotýkají, že se adenomyóza častěji objevuje u žen před menopauzou ve věku 40 let nebo starších, které již dříve měly děti. A že symptomy po přechodu slábnou (3).

Jak moc je to vážné?

Pokud adenomyóza nějakým způsobem ovlivňuje váš každodenní život – pak ano, je to vážný stav. Léčba obvykle zahrnuje přikládání zahřívacích polštářů na pánev, nehormonální terapii, hormonální léčbu či chirurgický zákrok (jmenovitě hysterektomii, což je odstranění dělohy). Pacientky by se zároveň měly vyhýbat rafinované bílé mouce, sušenému ovoci, nadmíře mléčných výrobků, kořeněným, tučným, sladkým a slaným jídlům – vše jmenované příznaky adenomyózy zhoršují (1).

Problémem však je, že diagnostika adenomyózy často trvá příliš dlouho. Pacientky příznaky pociťují měsíce nebo roky, aniž by věděly, co je způsobuje. Naštěstí díky pokroku v technologii ultrazvuku je nyní možné adenomyózu zachytit poměrně včas. Stačí chodit na preventivní gynekologické prohlídky a konzultovat s lékařem vše, co se odchyluje od normálu (1). Proto prevenci nepodceňujte!

Zdroje:(1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK567777/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470297/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539868/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01
69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat