Jak funguje efekt prvenství

Museli jste si někdy zapamatovat seznam položek? Pak jste si možná všimli, že je snazší si zapamatovat úplně první položky a úplně poslední položky na seznamu, ale ty uprostřed jsou trochu zamlžené. To je způsobeno něčím, co výzkumníci označují jako „efekt prvenství“.

Zjednodušeně řečeno, efekt prvenství odkazuje na tendenci vybavit si informace ze začátku seznamu lépe než informace uprostřed nebo na konci.

Jak funguje paměť

Hlavní příčinou je pravděpodobně skutečnost, že položky uvedené na začátku seznamu si s větší pravděpodobností zapamatujete, protože je procvičíte více než položky uprostřed nebo na konci seznamu. 

Existuje také druhý důvod související s rozsahem pozornosti. Lidé se s větší pravděpodobností soustředí na začátek a konec seznamu, a proto si je s větší pravděpodobností zapamatují.

A konečně – efekt prvenství pravděpodobně souvisí s limity v paměti. Člověk si uloží položky na začátku do dlouhodobé paměti, položky na konci do krátkodobé paměti, ale ty uprostřed se nikdy neuloží.

Dopad efektu prvenství

Jak můžete tuto informaci o efektu prvenství použít ve svém vlastním životě? Pochopení dopadu, který může mít efekt prvenství na vaše rozhodnutí, vám může pomoci lépe posoudit širokou škálu věcí.

Jedním z důležitých poznatků je, že způsob, jakým přijímáme informace, je kritickým faktorem během složitých rozhodovacích procesů. To může vstoupit do hry při velkém nákupu nebo důležitém rozhodnutí v našem životě.

Efekt prvenství má také důležitý vliv na typ kognitivního zkreslení známého jako ukotvení. Tato zaujatost zahrnuje přílišné spoléhání se na první informaci, kterou obdržíte („kotva“), a zanedbávání jakýchkoli dalších informací, které se dozvíte. Předpojatost může mít širokou škálu dopadů na rozhodování, včetně toho, kolik jste ochotni za něco zaplatit.

Udělejte dojem

Pokud je něco, čím chcete vyniknout: řekněte to jako první, jako poslední nebo obojí! Tehdy si to s největší pravděpodobností ten druhý zapamatuje. Pokud se snažíte někoho o něčem přesvědčit, opakujte svou zprávu několikrát, aby si ji zapamatoval. 

Učení a studium

Pokud jste student, můžete tyto informace také použít ve svých učebních strategiích. Uvědomte si svou tendenci pamatovat si věci od začátku a konce toho, co studujete, a změňte pozici, abyste si nakonec mohli vše uložit do své dlouhodobé paměti. Zkuste se na začátku studijních sezení zaměřit na obzvláště obtížné pojmy a každé sezení zakončete dalším rychlým zopakováním těchto informací.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3900765/ - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat