Když spánek stále nepřichází

Pokud máte pravidelně potíže s usínáním nebo spánkem, je pravděpodobné, že příčinou je buď něco, co děláte, nebo naopak něco, co neděláte.

Existuje mnoho různých faktorů, které mohou přispívat k problémům se spánkem. Roli může hrát například výběr životního stylu, spánkové návyky, stres a zdravotní stavy.

"Proč nemůžu spát?" – to je otázka, která trápí mnoho lidí, kteří se přistihnou, že v noci leží vzhůru nebo jsou následující den vyčerpaní. Pochopení některých běžných příčin špatného spánku je často prvním krokem k vyřešení problému.

První věc, kterou musíte udělat, je posoudit a řešit všechny faktory životního stylu, které by mohly narušovat dobrý noční odpočinek. Pokud po provedení těchto změn nenajdete žádnou úlevu, promluvte si s lékařem. Může vám pomoci s potížemi a najít vhodnou léčbu, abyste si mohli odpočinout, jak potřebujete.

Jaké faktory ovlivňují kvalitu spánku?

Pijete alkohol před spaním

Možná si to neuvědomujete, protože prvotním účinkem pití alkoholu je relaxace. To vám může pomoci rychleji usnout, ale váš odpočinek bude rozthaný a neosvěžující. Tento účinek je ještě častější u lidí s vysokou konzumací alkoholu, protože často jde ruku v ruce s nespavostí. 

Trpíte úzkostí

Spánek a úzkost spolu úzce souvisí. Pokud máte problémy se spánkem, vaše úzkost se může zvýšit, a pokud trpíte úzkostí, můžete mít problémy se spánkem. Ve skutečnosti se může narušení spánku vyskytovat společně s téměř všemi stavy duševních poruch.

Máte špatné spánkové návyky

Spánkové návyky, jako časté ponocování a nepravidelný spánkový režim, mohou být příčinou špatného spánku. Zdřímnout si během dne může také vést k problémům se spánkem.

Jste ve stresu

Během dne vás činnosti života od stresu spíše rozptylují, ale jakmile se uložíte v posteli, vaše mysl se může volně pohybovat. Pro většinu lidí to může bránit v klidném spánku.

Cvičíte těsně před spaním

Procházka kolem bloku se psem v pozdních večerních hodinách je v pořádku. Kardio cvičení, které rozpumpuje srdce a kdy z vás bude kapat pot, během jedné hodiny před spaním, je spíše negativní.

Máte špatnou stravu

Je vaší typickou svačinou před spaním plátek pizzy nebo sáček chipsů? Pokud ano, nedivte se, když budete ležet a zírat do stropu. Velké množství tuku nebo bílkovin těsně před spaním nebo kořeněné jídlo může způsobit přetížení vašeho trávicího systému, což ztěžuje spánek a může vám způsobit pálení žáhy.

Trávíte příliš času u televize

Vystavení světlu před spaním zhoršuje kvalitu vašeho spánku, ať už vychází z lampičky na čtení vašeho partnera v posteli, z displeje budíku nebo z pouličního světla za vaším oknem. Světlo vyzařované elektronickými zařízeními může mít stejný účinek, což je problém, pokud se rádi díváte na televizi nebo používáte smartphone těsně před spaním.

Váš pracovní rozvrh není ideální

Práce na časné nebo pozdní směny může narušit váš cirkadiánní rytmus, zejména pokud se tyto směny liší. Stejně tak dlouhé hodiny ve stresující práci mohou způsobit úzkost, která vám nedovolí spát.

Co mám dělat, když nemůžu spát?

Když nemůžete spát, existuje několik důležitých kroků, které byste měli podniknout, abyste zjistili, co je špatně, a našli řešení. Každý je však jedinečný, takže to, co funguje pro vás, se může lišit od toho, co funguje pro někoho jiného.

Omezte pití alkoholu, zejména večer.

Nastavte termostat tak, aby v ložnici nebylo příliš horko, nebo příliš zima.  

Vypněte elektroniku alespoň hodinu před spaním.

Pověste zatemňovací stínidla nebo závěsy v ložnici a zavřete dveře, abyste zhasli světlo.

Pokud bojujete se stresem, vyzkoušejte každodenní meditační praxi.   

Naplánujte si trénink na ráno, nebo jděte do posilovny během obědové hodiny. Pokud cvičíte v večer, necvičte hodinu před spaním.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK20359/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat