Trend eko menstruace vzrůstá

Pokud nám osud planety a našich budoucích generací není lhostejný, měli bychom žít udržitelným způsobem, zdůrazňují odborníci. Ekologická udržitelnost si proto začíná podmaňovat už i menstruaci!

Plast, plast a zase jenom plast. I když si to mnohdy ani neuvědomujeme, je všude kolem nás a setkáváme se s ním na každém kroku. A to je problém, jehož rozměr dávno přerostl snesitelnou hranici. Plast, zejména tedy ten jednorázový, vytváří obrovské množství odpadu, který zatěžuje přírodu, životní prostředí a v neposlední řadě také naše zdraví.

Včera bylo pozdě

Možná si právě vy říkáte, že na základě vašeho eko myšlení se plast do svého života snažíte pouštět co nejméně. U kontejnerů tedy zodpovědně třídíte, místo igelitových tašek využíváte ty látkové a obecně podporujete bezobalové nakupování. Ano, to je dobrý tah. Nezapomněla jste ale na něco? Co třeba na svou menstruaci?

Víte, co vlastně používáte?

Podle studie amerických vědců publikované v odborném žurnálu Current environmental health reports (1) spotřebují ženy během svého života i více než 10 tisíc kusů produktů menstruační hygieny. K nejpoužívanějším stále patří jednorázové vložky a tampony, které tvoří velkou ekologickou zátěž. Z výzkumu britské organizace Women’s Environment Network (2) totiž vyplývá, že tyto produkty mohou obsahovat až 90 procent plastu (jmenovitě polyeten, polypropylen a polyester), což odpovídá čtyřem plastovým nákupním taškám schovaným v jedné vložce. Za celoživotní menstruační éru to pak v průměru dělá 44 000 pytlů plastového odpadu na osobu. Ve stínu těchto okolností a obav o budoucnost naší planety tedy narůstá trend oko menstruace. A odborníci to jen chválí! Chytíte se taky?

Jde to i jinak!

Závěry nedávné australské studie (3) uskutečněné mezi ženami ve věku 15 až 29 let dokazují, že lhostejnost už se nenosí. Její poznatky uvádí, že čtyři z deseti příslušnic něžného pohlaví volí místo klasiky znovupoužitelné menstruační pomůcky, jako jsou kalíšky a kalhotky. Dobré zkušenosti s nimi ale má i polovina mladých Češek okolo 23 let, jak vyplývá z loňského průzkumu společnosti Dm drogerie markt (4). Hlavním důvodem je ekologie a udržitelnost, jak jinak. A pozor – naprostým hitem se stávají i menstruační plavky!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9876534/, (2) www.wen.org.uk, (3) www.bmcwomenshealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12905-023-02197-3, (4) www.dm.cz/o-spolecnosti/presscentrum/tiskove-zpravy/sortiment/pruzkum-dm-alternativni-menstruacni-pomucky-1396056






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat